Útnak indult a Mózeskosár

Útnak indult a Mózeskosár

Share this content.

Szöveg: Ádám Eszter. Fotó: Cseh Gábor, Ádám Eszter
Szombathely – 2018. október 31-én, a reformáció napján ünnepi, hálaadó istentiszteletet tartottak a szombathelyi evangélikus templomban. A reformáció 501. évfordulóján a Mózeskosár Nevelőszülői Hálózat megalakulásáért is hálát adtak.

Az ünnepi istentiszteleten Gregersen-Labossa György lelkész hirdette Isten igéjét, majd az úrvacsorát követően a nevelőszülők és a gyerekek az oltár köré gyűltek, s áldásban részesültek. Az ünnepi istentisztelet alatt a gyerekekkel az Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány bohócdoktorai játszottak a kápolnában. Az ünnepi alkalom szeretetvendégséggel ért véget.

A hálózat hosszú előkészítő munka és toborzás után indulhatott el a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ égisze alatt. Gregersen-Labossa György lelkész így emlékezett vissza a kezdetekre: „Ezelőtt három-négy évvel merült fel az, hogy az evangélikus diakóniai szolgálatunkat kibővítsük gyerekjóléttel, illetve gyerekvédelemmel. Az első lépés az volt, hogy családi bölcsődéket hoztunk létre  melyeket akkor még családi napközinek hívtunk. Öt működik per pillanat a diakóniai központ területén, illetve egy közel eső helyen. Ez a nevelőszülői hálózat pedig egy régi adóssága az evangélikus egyháznak, mert ezen a területen nem nagyon indult el az evangélikus egyház, hogy szervező munkát végezzen. Egy Budapesten működött, azt is úgy vettük át egy alapítványtól. S ezért amikor megtaláltuk erre a megfelelő embert Weller-Jakus Erika személyében, akkor eldöntöttük, hogy a diakóniai központ ernyője alá szervezzük. Már akkor tudtuk, hogy nemcsak Vas megyei lesz, hanem túllépünk a megyehatárokon, és az ott működő családokat szeretnénk felekezettől függetlenül olyan helyeken összehozni a gyülekezettel, ahol evangélikus gyülekezetek vannak, hogy támogatásban részesüljenek. Az alapítványunknak, az Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítványnak nagyon fontos szerepe lesz. Maga a nevelőszülői hálózat a diakóniai központ alá fog tartozni, de külső támogatóként az alapítványunk már elkülönített egy nagyobb összeget. Szeretnénk olyan programokat megvalósítani, amik adott esetben az állami normatívából nem fedezhetők, például gyermekek felzárkóztatását, nyaraltatását, kirándultatását vagy a családoknak egyfajta plusz szolgáltatást, melyet az alapítványunk és támogatóink segítségével szeretnénk megadni.”

Weller-Jakus Erika, a Mózeskosár Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője hozzátette, már több megyében van jelen a hálózat: Vas, Zala és Somogy megyékben, de tervezik a bővítését Veszprém és Győr-Moson-Sopron irányában is. „Folyamatosan vannak érdeklődők, akik szeretnének a hálózathoz csatlakozni. Ezt a diakóniai központ épületében is megtehetik, de akár a saját gyülekezetükben is  ha evangélikus az illető, de a program nem felekezetfüggő , vagy a nevelőszülői hálózat Facebook-oldalán is felvehetik a kapcsolatot velünk. Lehet ismerkedni az intézménnyel, kérdezni vagy információkat olvasni.”

Az elinduláshoz tíz nevelőszülőre volt szükség. Többen már nevelőszülők, és az egyházba vetett bizalmuk miatt csatlakoztak az állami hálózattól a Mózeskosárhoz. Vannak olyanok is, akik nemrég döntötték el, hogy erre az útra lépnek, és hivatásukat az evangélikus közösség segítségével, támogatásával szeretnék végezni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!