Szentesen megáldották az új tűzoltóautót és a szolgálatot teljesítő tűzoltókat

Szentesen megáldották az új tűzoltóautót és a szolgálatot teljesítő tűzoltókat

Share this content.

Forrás: hír45.hu, szöveg: Kárpáti Lajos
Szentes – A Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szeptember 25-én Szatmári Imre, tűzoltó dandártábornok, a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség igazgatója ünnepélyes körülmények között adott át egy új járművet. Az ünnepségen részt vett dr. Tóth Flórián, a Szentesi Járási Hivatal vezetője, Krám István, alezredes a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Antal László ezredes, a helyi műszaki alakulat parancsnoka, Kun József alezredes, a Szentesi Rendőrkapitányság osztályvezetője.

A csapatzászlóval felsorakozott állomány előtt először Kálmán Raymund, a Szentesi Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka beszélt a tűzoltás technika fejlődésének történetéről, majd ismertette a legkorszerűbb gépjárműfecskendő műszaki tartalmát, a tűzoltásban nyújtott sokirányú lehetőségeit.

Az ünnep keretében átadott HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő tízezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a beépített Rosenbauer N25 típusú szivattyú percenként kétezer-ötszáz liter vizet képes szállítani, tíz bar üzemi nyomás mellett.

A vízszállító jármű Renault K460 P6x6 típusú alvázat kapott, háromtengelyes kivitelű, közúton és terepen is képes haladni. A vízszállítók feladata, hogy a gépjárműfecskendők víz-utánpótlását biztosítsák olyan helyen, ahol más forrásból nem szerezhető oltóvíz.

Emellett szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethetők tűzoltási feladatokra. A gépkocsivezető munkáját automatizált tengelykapcsolóval felszerelt sebességváltó segíti. A jármű a speciális beavatkozások esetére alkalmas menet közbeni oltásra, valamint rendelkezik a beavatkozásban résztvevő többi jármű vízellátásához, a gyors vízátadáshoz szükséges csatlakozókkal és berendezésekkel.

Szatmári Imre kiemelte, hogy a szentesi tűzoltók mindig magas színvonalú szakmai munkát végeztek, meggyőződése szerint jó helyre került 2017-ben legyártott ötvennégy darabból ez az egy.

Hozzátette: szükség van a folyamatos technikai fejlesztésre. A most átadott új fecskendőt a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket.

Mindezek alapján készült el 2014-ben a Renault, a Rába és a BM HEROS együttműködésében a hazai gépjárműfecskendő prototípusa. Beszéde végén a dandártábornok átadta a jármű indítókulcsát az új gazdának,  Kálmán Raymundnak.

Az ünnepi átadáson részt vett Szirbik Imre, Szentes polgármestere is, aki köszöntőjében kiemelte az önkormányzat és a katasztrófavédelem szoros együttműködését, és üdvözölte az újabb fejlesztést.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak helyi képviselői Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész, Zsadányi József katolikus plébános és Fehér Csaba református lelkész megáldották a járművet, és az azzal szolgálatot teljesítő állományt.

Címkék: Szentes - tűzoltó - áldás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!