Skip to main content

Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési program

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és Magyarország Kormánya között 2020. március 14-én írták alá a kormány és az egyház együttműködéséről szóló hosszú távú megállapodást, amelynek végrehajtását a Magyar Közlöny 235. számában 2020. október 30-án Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent 1732/2020. (X. 30.) számú kormányhatározat teszi lehetővé. 

„Az evangélikus egyház hitelveiből fakadóan tanítói és missziói feladatának tekinti az evangélikus szellemi és erkölcsi igényesség jegyében bölcsődei, köznevelési, felsőoktatási és szakképző intézmények alapítását, fenntartását és működtetését, […]" (Megállapodás Magyarország Kormánya és a Magyarországi Evangélikus Egyház között, Második fejezet, 5. cikkely)

Az evangélikus óvodák és iskolák hagyományosan fontos szerepet játszanak a helyi közösségek életében, a társadalmi integráció előmozdításában. Az egyház köznevelési intézményeiben folyó szakmai innovációs tevékenység, az értékteremtő és értékátadó pedagógiai-szakmai belső fejlesztések, a kutatási és pedagógiai-szakmai innovációs oktatásfejlesztési kezdeményezések és eredmények mind szerepet játszanak a magyarországi oktatás korszerűsítésében, színvonalának javításában.

„A Kormány […] támogatja, hogy a jelenleg is az evangélikus egyház fenntartásában működő oktatási intézmények infrastrukturális állapotának javítása mellett, az evangélikus egyház missziós céljainak és a helyi közösségi igényeknek megfelelően azokat bővítse, további intézményeket alapítson és tartson fenn." (Megállapodás Magyarország Kormánya és a Magyarországi Evangélikus Egyház között, Harmadik fejezet, 20. cikkely, [1] bekezdés)

A felmerülő társadalmi szükségletek, az intézményfenntartói igények, valamint a kormány és az MEE megállapodása alapján – egyebek mellett – új óvodák létesítése, több óvoda új épületbe költöztetése és már működő óvodák bővítése valósulhat meg.

Az MEE az EGYH-EKF-20-P-0042 támogatás részeként, a Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési program keretében a következő helyszíneken valósít meg fejlesztéseket: Albertirsa, Aszód, Bakonycsernye, Budapest-Kelenföld, Csömör, Kecskemét, Nagytarcsa, Sopron, Pécs és Veszprém.

Barackvirág Evangélikus Óvoda, Kecskemét

A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország kormánya közötti megállapodás keretében megvalósuló Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési program keretében elsőként a Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda átadására került sor 2021. október 7-én. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata egy Kvarc utcai, többfunkciós ingatlanban adott át egyházunknak térítésmentes használatra egy több mint hatszázötven négyzetméteres területet. A hetvenöt kisgyermek fogadására alkalmas intézményt az épület földszintjén alakították ki, teljesen elszeparálva az ugyancsak itt működő Mercedes-​Benz Iskolától.

A több mint négyszázhatvanhétmillió forintos beruházás teljes egészében Magyarország kormányának támogatásával valósult meg.

Cikkeink a Barackvirág Evangélikus Óvodáról:

Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda, Budapest-Kelenföld

A Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség közel tíz éve dolgozik egy kerületi  evangélikus  óvoda indításán, melyre most a rendelkezésre álló források lehetőséget biztosítottak: a tervek szerint 2023 őszén megkezdődnek a régóta várt evangélikus óvoda építési munkálatai Budapest XI. kerületében, Kelenföldön. A Magyarországi Evangélikus Egyház beruházásaként zajló építkezés körülbelül másfél évig tart majd, az intézmény várhatóan 2025 őszén kezdheti meg működését az új épületben. Egyházunk Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatától az Albert utcában térítésmentesen kapott meg egy 3000 négyzetméteres területet, amelyen egy hosszú évek óta elhagyatott, romos, egykor bölcsődeként működő épület áll. Ennek lebontása után épülhet fel a közel 1000 négyzetméteres korszerű, új felekezeti óvoda zöldterületekkel és modern kültéri játékokkal.

Az új épület alapkövét 2023. november 6-án tették le ünnepélyes keretek között. A beruházás teljes egészében Magyarország kormányának támogatásával valósul meg, 1,23 milliárd Forint összegben.

Cikkeink a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvodáról:

Kapcsolódó hírek:

Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda, Veszprém

A Magyarországi Evangélikus Egyház beruházásaként teljes egészében megújul a közkedvelt veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda. Az építkezés 2023 augusztusában indult el, az új épületet várhatóan 2024 őszén vehetik birtokba a gyerekek. A fenntartó Veszprémi Evangélikus Egyházközség célja, hogy az építkezéssel egy korszerű épületben folytathassa működését az óvoda. A megújuló Aradi vértanúk úti intézmény több mint 4000 négyzetméteren terül el. A körülötte fekvő zöldterület közel azonos méretű marad, emellett még egy udvari parkolóval is bővül az intézmény, amely nagy segítség lesz a szülők számára a reggeli és délutáni érkezés során. Az óvoda fenntartói fontosnak tartják, hogy a gyerekek mindennapi nevelése zavartalan legyen az építkezés alatt is, ezért átmenetileg egy Fecske utcai épületben folytatják működésüket az új épület átadásáig.

Az új épület alapkövét 2023. október 10-én tették le ünnepélyes keretek között. A beruházás teljes egészében Magyarország kormányának támogatásával valósul meg 1,24 milliárd Forint összegben.

Cikkeink az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvodáról:

Kapcsolódó hírek:

A Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési program közösségimédia-csatornái

A program eredményei az alábbi közösségimédia-csatornákon is követhető:

Rajzpályázat

A Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési programban résztvevő óvodáknak lehetőségük van egy, a fejlesztéshez kapcsolódó rajzpályázat kiírására. A pályázat témája az új vagy megújuló óvoda, a pályázat célja az intézmény jelenlegi és leendő óvodásainak megszólítása, és az épület első „kiállításának” elkészítése. A rajzpályázat kiírásához szükséges dokumentum itt érhető el.

Az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda a 2024/25-ös nevelési évet már új épületében kezdheti meg, ennek alkalmából pedig ÁLMODJUNK EGY ÓVODÁT! címmel rajzpályázatot írtak ki óvodás és általános iskolás gyerekek számára. A pályázat kiírása itt érhető el.

Kapcsolat

A Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési programmal kapcsolatban az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen érdeklődni.

Cikkeink a Rózsabokor evangélikus óvodafejlesztési programról