TERC: Értékrendi válság sújtja Európát

TERC: Értékrendi válság sújtja Európát

Share this content.

Forrás: Magyar Idők, Echo TV
Budapest – Ötszáz, keresztényeket érintő diszkriminatív esetet sorol fel az Európai Keresztények Elleni Intolerancia- és Diszkrimináció-megfigyelőközpont 2018-as jelentésében. Európa-szerte rengeteg a templomgyalázás és temetőrongálás. A keresztények elleni muszlim atrocitások mellett aggasztók az európai hatóságok részéről érkező szekuláris támadások is. Az Echo TV Terc című közéleti műsorának legutóbbi adásában Európa értékrendi válságának tüneteiről Győrfi Károly, az Óbudai Evangélikus Egyházközség tiszteletbeli felügyelője és Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel.

Győrfi Károly szerint minden válság (vezetési, bevándorlási, demográfiai), amely jelenleg érinti Európát, az értékrend válságára vezethető vissza. Az alapvető problémát az jelenti, hogy az európai vezetők és állampolgárok jelentős többsége nem nemzetállamokban, hanem nemzetköziségben gondolkodik.

Ezért is lenne fontos az egyházközség felügyelője szerint az, hogy a krízisekkel kapcsolatban az európaiak ne a muszlimokra mutogassanak, hanem önmagukban keressék a hibát.

Szilvay Gergely a bécsi megfigyelőközpont jelentéséből a regionális sajátosságokat emelte ki: amíg Franciaországban a templomok és temetők meggyalázása, addig Németországban nem a szimbolikus tettek, hanem a keresztény személyeket ért inzultusok a gyakoribbak. Ezekkel szemben Nagy-Britanniában a lelkiismereti szabadságot megnyirbáló intézkedések jellemzők.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!