Ars Sacra: Terítéken az egyházi humor – Beszélgetés Kövesdi Miklós Gáborral

Ars Sacra: Terítéken az egyházi humor – Beszélgetés Kövesdi Miklós Gáborral

Share this content.

Budapest – 2013. szeptember 19-én az Ars Sacra Fesztivál keretében Kövesdi Miklós Gábor Játszd újra, Noé! című tematikus stand up estjének ősbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A Bethlen Téri Színházban ezen a napon díjmentesen megtekinthető darab kapcsán az egyházi humorról kérdeztük a stand-up estekről ismert művészt. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

– Hogy fogadja az egyház azt, hogy a humor oldaláról bibliai történet kerül bemutatásra?

– Stand-up esteken már többször is előhozakodtam az egyházi humorral és nagyon jó visszajelzéseket kaptam. Először bennem is volt egy kis szorongás: vajon hogy veszi ezt a közönség? Talán azért is volt pozitív a fogadtatás, mert abból adódóan, hogy én hívő vagyok – ezért is foglalkoztat jobban ez a kérdés – más megközelítést alkalmazok. A közönség érzi, hogy nem arról van szó, hogy egyes emberek hitén, vagy a Biblián gúnyolódnék. A Bibliát egy olyan abszolút mércének tartom, amely alkalmas arra, hogy akár a mai történések mellé – mint egy fokmérő – odaállítva görbe tükröt állíthassunk magunk elé.

– Mennyire aktuális Noé története?

– Rendkívül! Az alapgondolatom az volt, hogy mi lenne akkor, ha Noénak ma Magyarországon kéne megépítenie a bárkát. Mennyiben lenne más, vagy milyen nehézségekbe ütközne. Ebből rögtön megannyi ötletet hozott magával, például, hogy a bürokrácia milyen akadályokat állítana, vagy az emberek politikai hozzáállása mennyire befolyásolja őket Noé cselekedetének megítélésében. Tulajdonképpen az egész Noés alaphang egy ugródeszka, amiből sokfelé el lehet indulni, így nagyon sok témával szeretnék ezen az esten foglalkozni.

– Nevettető stand-up estektől az interneten megjelenő blaszfémikus humorig nagyon sokrétű módon találkozhatunk az egyházi humorral. Mi annak a mértékadó normája, amiben nem sért, viszont mégis nevettet a humorista?

– Erre csak szubjektív választ lehet adni. A Monty Python csoport Brian élete című filmét említeném, bár tudom, hogy vallási körökből sokan támadták, viszont ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy aki akar, az biztosan megsértődik rajta. Ez a film olyan mértékben kritikus, amelyet még el lehet fogadni, közben pedig nagyon vicces.

– Hogyan jelenik meg a humoron keresztül az evangélium?

– Közvetett módon. Az, hogy a sztereotípiáktól élesen eltérő szerepben látnak valakit, aki hívőként a humorhoz fordul és hitbéli témákkal mer foglalkozni, ad egy útmutatást akár nem hívők számára is. Ez teszi talán hitelessé az esteket. Eleve a témák is meghatározóak, hiszen ezekben említésre kerülnek bibliai személyek és idézetek. Ez által lesz egy közvetlen hang, valamilyen szinten felviszem a Biblia tartalmát a színpadra. A vallás és a hit mindenkit foglalkoztat. Hívő és nem hívő minden nap találkozik utcán sétálva egyházakkal, a médiában vallási hírekkel. A legfontosabb az, hogy a nevetés egy közös kapocs. A nevetésen keresztül a hívők és nem hívők tudnak egy lépést tenni egymás felé.

– A Bethlen Téri Színházban szeptember 19-én lesz a Játszd újra, Noé! ősbemutatója. Ezt követően hol lehet az előadással találkozni?

– Az ősszel az ország számos pontján fogjuk előadni a darabot. Van már pár konkrét meghívás, például október végén Leányfalun lesz látható az estem. Januártól pedig már havi rendszerességgel kerül előadásra az ősbemutatóval megegyező helyszínen, a Bethlen Téri Színházban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!