Európa Parlament

Józan tárgyilagossággal a közös Európáért

Budapest – Debrecen – Az alábbi állásfoglalást a MEÖT (Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa) Szociáletikai Bizottságának tagjai teszik közzé az erkölcsi véleményformálás iránti elkötelezettségük jegyében. Mint egyházaink felelős tanítói, illetve teológiai tanárai valljuk: társadalometikai kérdésekben nem egyszerűen magánvéleményünknek adunk hangot. Jogállásunk, szolgálatra való felhatalmazásunk, a tudományos teológia művelésének terén elért eredményeink, valamint a lelkiismeret parancsa arra köteleznek, hogy segítséget és tájékozódást próbáljunk nyújtani azok számára, akik szeretnék megérteni a korunkat meghatározó társadalmi, gazdasági és politikai összefüggéseket és szabadon kívánnak erkölcsi véleményt formálni a közéletet érintő kérdésekben. Valljuk, ez a hang (is) egyházaink hangja.

Az EP-választásokon való részvételre buzdítanak az erdélyi evangélikusok

Kolozsvár – Európai, keresztény, magyar jövőnk címmel tett közzé felhívást Adorjáni Dezső Zoltán püspök, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház vezetője, amelyben az EP-választásokon való részvételre buzdít.

Európa protestáns egyházai az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítanak

Bécs – Strasbourg – Az Európai Uniót érintő problémák és kihívások tükrében az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) arra kérte a kontinens polgárait, hogy májusban vegyenek részt az EU-választáson. A február 10-én kiadott állásfoglalásban a GEKE Tanácsa arra bátorít, hogy vegyünk részt Európa jövőjének és irányának alakításában.

A vallásszabadság 450 éves évfordulóját ünnepelték az Európa Parlamentben

Brüsszel – Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők, valamint a Magyar Unitárius Egyház közös szervezésében ünnepi konferenciára és kiállításmegnyitóra került sor 2018. január 23-án Brüsszelben az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozatának 450. évfordulója alkalmából. Erdélyből egy húsz fős delegáció vett részt az eseményeken.

Magyarország együttérez a közel-keleti keresztényekkel – Rövidhír

Brüsszel – Megbeszélést folytatott Brüsszelben, az Európai Parlamentben Török Tamás, üldözött keresztényekért felelős helyettes államtitkár, Heikki Huttunen, az Európai Egyházak Konferenciája (EEK-CEC) főtitkára, Hölvényi György európai parlamenti képviselő és dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.

Ötszáz év reformáció: Európát alakítani – Merni a változást!

Brüsszel – Az Európai Parlament – az Európai Protestáns Egyházak Közössége és a Németországi Protestáns Egyház (EKD) képviselőivel közösen – 2017. március 7-én konferenciát szervezett 500 év reformáció: Európát alakítani – Merni a változást! címmel. Az Európa Parlament, az Európai Bizottság és további szervezetek több mint 150 képviselőjének jelenlétében Maired McGuiness, a parlament alelnöke, az egyházak és vallások párbeszéd felelőse és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke nyitotta meg a konferenciát.
Feliratkozás RSS - Európa Parlament csatornájára