istentisztelet

Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

Német teológusok az egyház digitalizálási esélyeiről konzultáltak

Bonn – A digitalizáció az istentiszteletek formáját is meg fogja változtatni. A virtuális terek is valóságos terekké váltak, a formák igazi, új lehetőségeket nyújtanak, és otthont adhat azok számára, akik a gyülekezetben nem érzik ezt.

Az evangélikusoknak sem kell lemondaniuk az istentiszteletekről, csak tájékozódjanak a helyi gyülekezeti döntések felől

Budapest – Sem a katolikus, sem a református, sem az evangélikus egyház híveinek nem kell lemondaniuk a karácsonyi templomba menetelről, még ha az idei ünnep nem is lesz olyan ideális, mint azt szeretnék. Az Infostart.hu oldalon katolikus, református és evangélikus vezetőket kérdeztek meg, hogyan látják a helyzetet. A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Fabiny Tamás elnök-püspök nyilatkozott. Az MTI az Evangélikus Információs Szolgálatot kérdezte meg erről. A Hvg.hu oldalán Krámer György országos irodaigazgató nyilatkozott. Ezekből a cikkekből idézünk hírösszefoglaló írásunkban.

A karácsonyesti istentisztelet rendje, szerkesztve, énekekkel

Budapest – Fót – Fodor Viktor a Pesthidegkúti Evangélikus Egyházközség lelkésze egy munkatársával és a Fóti Evangélikus Kántorképző Intézet közreműködésével a karácsonyesti istentisztelet rendjét énekekkel szerkesztette össze. Ezt adjuk most közre, gondolva azokra, akik karácsonykor nem tudnak személyesen részt venni istentiszteleten.

Mentsük meg a vasárnapot!

„Szenteld meg az ünnepnapot!” – olvassuk már a mózesi parancsolatok között. A sabbát, a szombati munkaszünet a teremtő Istennel való lelki közösséggel függ össze. A Biblia a maga képies rendszerében arról szól, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette, és a hetediken megpihent.

„Miénk itt a tér…”

Egyre népszerűbb választás a házasulandók körében a szabadtéren tartott esküvői szertartás. Az egyház igazodik is ehhez az igényhez, hiszen utána – illetve elébe – kell mennie a híveknek, ha nem akarja elveszíteni őket. Az elmúlt évek tapasztalatait osztom most meg az olvasókkal. – A cikk a Lutherrózsa – a Tatai Evangélikus Egyházközség hírlevelében jelent meg, 2020 őszén és a cikk írójának véleménye. A szabadban tartott esküvői istentiszteleteket a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa nem támogatja.

Úton a kegyelmes Istenhez – Elkezdődött az Október a reformáció hónapja programsorozat

Budapest – Ünnepi zenés istentisztelet keretében nyitották meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozatot a budapesti Kálvin téri református templomban, október 1-jén. Az alkalmon igét hirdetett Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke.

Szabadtéri istentisztelet volt Pirtón

Pirtó – Szeptember utolsó vasárnapján délután szabadtéri istentisztelet volt Pirtón a Petőfi utca 86. számú ház udvarán. A helyet Krebsné Tuska Zsuzsa testvérünk biztosította. Hálás köszönet neki! – írták a Kiskunhalasi Evangélikus Egyházközség Facebook-oldalán.

„Hűen végezni a rám bízott szolgálatot”

Tab – Endreffy Máté személyében új lelkésze van a Tab és Környéke Evangélikus Egyházközségnek. Még ismerkedik a gyülekezetekkel, de nagy kihívásnak tekinti a szolgálatot és sok terve van a fiatalokkal, így nem véletlen, hogy 2020. szeptember 20-án, a tanévnyitó istentiszteleten övék volt a főszerep.

Milyen az istentisztelet? Mi a liturgia? | Beszélgetés dr. Hafenscher Károllyal

Sokféle vélemény létezik azzal kapcsolatban, hogy mik a legfontosabb cselekményei a kereszténységnek. De – azt hiszem – ezek közül is kiemelkedik az istentisztelet, amely a hívő közösség közös ünnepe az Isten jelenlétében. Az pedig, hogy mit történik egy ilyen alkalommal nagy részben a liturgiától függ, amely a forgatókönyve a „szent műnek”, amely arra hivatott, hogy megjelenítse és közvetítse a Krisztus megváltó munkájának üzenetét a jelenlévőknek. De tulajdonképpen mi történik az istentiszteleten? És mi a liturgia konkrétan?

Oldalak

Feliratkozás RSS - istentisztelet csatornájára