Husz János

Elvhűsége miatt küldték máglyára a reformáció előfutárát

605 éve, 1415. július 6-án halt Konstanzban máglyahalált Husz János cseh vallásreformátor és teológus. A prédikátort hazájában 2014-ben minden idők negyedik legnagyobb cseh személyiségévé választották.

Hétmillió koronáért kelt el egy Husszal összefüggő 15. századi dokumentum Prágában

Prága – Nem bírta a versenyt a Nemzeti Könyvtár, ezért 7,2 millió koronáért (91 millió forint) magánszemélyhez került egy 1414-ből származó páratlan, a huszitizmus alapítójához köthető cseh egyházjogi dokumentum egy vasárnapi prágai árverésen – jelentette a CTK cseh hírügynökség. A dokumentum volt és új tulajdonosának nevét nem hozták nyilvánosságra.

Ma van Husz János halálának az évfordulója

Konstanz – Prága – Husz Jánost 1415. július 6-án a konstanzi zsinat eretnekként elégettette. Összegyűjtöttük a történelemből ismert egykori események forgatókönyvét.

Husz János (majdnem) húsz arca

A tudomány alapvetően két dologgal foglalkozik: megismeri és rendszerezi a valóságot. Ez alól a történettudomány sem kivétel, azonban feltárt ismereteinek rendszerezése kortól, helytől, helyzettől függően igen változatos lehet. Husz János és a huszitizmus ennek a változatos rendszerezésnek az egyik legjobb példája.

Két pápai bocsánatkérés távlatai

Készülünk 2017-re, a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára. A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) legutóbbi genfi tanácsülésén hivatalosan is bejelentettük, hogy éppen egy évvel a jubileumot megelőzően, vagyis 2016. október 31-én a svédországi Lundban találkoznak a Vatikán és az LVSZ magas rangú képviselői.

Krisztusért égő tanúság – Adámi László előadása Husz János örökségéről

Nyíregyháza – A nyíregyházi gyülekezetben a „Reformáció és oktatás” című sorozat legutóbbi alkalmán hangzott el 2015. július 8-án, a délutáni istentiszteleten Adámi László parókus lelkész előadása a 600 éve máglyahalált szenvedett Husz János örökségéről. A szerző engedélyével adjuk most közre ennek írott változatát (.pdf formátumban), a tudósító honlapjáról.

Husz János nyomdokain – Protestáns fakultások találkoztak Prágában

Prága – A SOMEF (Südostmitteleuropäischer Fakultätentag = délkelet-közép-európai protestáns teológiai fakultások szövetkezése) kilencedik kongresszusára 2015. július 3-4-én Prágában került sor. A rendezvényen a vendéglátó Csehország mellett Szlovákia, Ausztria, Románia és Magyarország evangélikus és református teológiai felsőoktatási intézményei képviseltették magukat.

Az evangélium ügyét fontosnak tartó személyekről emlékeztek meg Szlovákiában

Podbranč – Podzámok – A Szlovákiai Evangélikus Egyház Nyugati Egyházkerülete püspökének, Milan Krivdának a meghívására érkezett a Podbrančban tartott missziói napra Szemerei János püspök.

Husz példájának üzenete: az egyháznak jobban ki kell állnia az igazságért! – Összefoglaló Prágából

Prága – Husz János mártírhalálának 600. évfordulójáróól emlékeztek meg a cseh fővárosban 2015. július 5-én és 6-án, a helyi egyházak állami támogatottságú rendezvényein. A helyszínen egyházunk képviseletében Gáncs Péter elnök-püspök volt jelen, akit telefonon szólaltatta meg az evangelikus.hu.

Husz János halálának 600. évfordulójára emlékeznek

Konstanz – Prága – Husz Jánost 1415. július 6-án a konstanzi zsinat eretnekként elégettette. 2015. július 6-án ennek a tragikus eseménynek a 600. évfordulójáról emlékeznek meg szerte a világon. Összegyűjtöttük a történelemből ismert egykori események forgatókönyvét.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Husz János csatornájára