Lepramisszió

Szűrővizsgálatokkal segít a Lepramisszió

Budapest – „2021-ben a szűrővizsgálatok kerülnek kongói és indiai projektjeinkben a középpontba – írta Riskóné Fazekas Márta a Lepramsszió – Magyarország igazgatója a most kiadott márciusi körlevélben. – Ezeknek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szűróvizsgálatok jelentik a „kaput” a gyógyuláshoz, vagyis a baj feltárását, a szükséges gyógykezelés elindítását. Világszerte a Lepramisszió hatalmas erőkkel reklámozza a fájdalom nélküli, azonban létfontosságú szűréseket, hogy a leprabetegek ne rejtegessék, hanem bátran felfedjék bajukat!” Ebben a munkában lehet a missziót támogatni.

Testi – lelki jóllétünk – A Lepramisszióról beszélgettek

Budapest – A lepra elleni harc világnapja minden évben január 31-én van, amelynek apropóján Riskóné Fazekas Mártával, a Lepramisszió Magyarország igazgatójával beszélgetett Erdélyi László a Sola Rádióban.

A lepra világnapja – Adjuk vissza a mosolyukat!

Budapest – „Adjuk vissza a mosolyukat!” – adtuk mottóul az idei évben „A lepra világnapjára”. A leprabetegek sorsából következő mérhetetlen szomorúság a jellemző mind a felnőtt, mind a gyermek betegekre. Bár fizikai fájdalmat nem éreznek (hiszen a kórokozó éppen a fájdalomérzetet veszi el), lelki gyötrelmeik hatalmasok. Félelem, értetlenség, megbélyegzés, kirekesztés, kilátástalanság csak néhány azok közül, ami életérzésük lesz az első árulkodó jel észlelésétől kezdve. Sötét hiteik és őseik több évezred óta hagyományozott tudatlan, babonás gondolkozása gúzsba köti lelküket, átkozottnak és haszontalannak láttatja velük saját életüket.

Naptárt adott ki a magyarországi Lepramisszió

Budapest – A magyarországi Lepramisszió vezetője személyes soraival küldte ki a 2021. év naptárát. Riskóné Fazekas Márta azt is megosztotta a támogatókkal, hogy India, Kongó és Mianmar lesznek a következő évben vállalt támogatásuk megvalósulásának országai.

A Lepramisszió Magyarország a világjárvány idején is várja a rászorulók támogatását

Budapest – „A Lepramisszió világméretű nagy családjából sajnos sokkal több szenvedésről, betegről és halálról kapunk híreket, mint amik a mi hazánkra jellemzőek – írta Riskóné Fazekas Márta a Lepramisszió Magyarország igazgatója a szervezet októberi körlevelében. – Afrikai, ázsiai tagországainkban munkatársaink és minden ember küzdelme elképzelhetetlen a mi számunkra. Ahol nincs minimális egészségügyi ellátás és gondoskodás, ott a járvány akadályok nélkül tarol. Számokat sem tudni, mivel a kimutatások is esetlegesek és pontatlanok. Hősies küzdelmet vívnak a Lepramisszió orvosai, ápolói a napi feladatok ellátásában, miközben saját egészségük is bizony könnyen áldozatul esik! Nyissuk ki szívünket és szeretetünket azok felé, akik nálunknál mérhetetlenül nehezebb terheket kell, hogy viseljenek!”

A járvány nehezebbé tette a leprabetegek életét is

Budapest – „Nehéz hónapok állnak mögöttünk. Remélem, hogy egészséges Ön is, szerettei is! Szívből kívánom, hogy a mögöttünk álló, mindent átértékelő időszak sok értékes felismeréssel és tanulsággal gazdagítsa életét!” – áll a Lepramisszió igazgatója, Riskóné Fazekas Márta által megfogalmazott júniusi lepramissziói körlevélben.

„A lepra nem az, aminek gondolod!” – Közgyűlést tartott a magyar Lepramisszió

Budapest – „A lepra nem az, aminek gondolod!” – ez volt a mottója az idei év Leprások világnapjának világszerte, így hazánkban is. A Lepramisszió arra kérte előzetesen támogatóit és a különböző felekezetek egyházközségeit országszerte, hogy január 26-án emlékezzenek meg a világ leprabetegeinek ügyéről, és ha lehetséges, adományaikkal támogassák a közöttük folyó gyógyító missziót.

Ünnepségre hívnak a leprások világnapján

Budapest – 2020. január 26-án, vasárnap 16 órakor kerül sor az újpesti baptista templomban (1043 – Budapest, Kassai utca 26.) a Lepramisszió által a leprások világnapjára szervezett központi ünnepségre. Az alkalmon képes előadásban bemutatásra kerülnek a misszió kongói-, indiai- és etiópiai tevékenységei. Elhangzik majd Riskóné Fazekas Márta igazgató beszámolója is a 2019. évről. Közreműködik: Somoss Johanna zongoraművész.

Visszaadni a betegek méltóságát

A „negyedik világ nyomorultjainak” nevezte Kalkuttai Teréz anya azokat, akiket alultápláltságuk, szegénységük, a tiszta környezet hiánya miatt a lepra – egyéb betegségek mellett – a leginkább veszélyeztet. A leprabetegség az emberiség egyik legrégibb, ma is létező problémája. Minden évben január utolsó vasárnapja a lepramisszió világnapja. Ennek alkalmából kértük beszélgetésre dr. Blázy Árpádnét, a Nemzetközi Lepramisszió magyarországi szervezetének evangélikus részről delegált kurátorát, a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség másodlelkészét.

45 éves a Lepramisszió magyarországi szolgálata – Információk a világnapról

Budapest – 1974-ben csodával határos módon indult el a Lepramisszió magyarországi szolgálata. Egy évtizedek óta nem látott belga misszionárius barátja látogatta meg az akkor már 72 éves Dobos Károly egykori fasori, majd pesthidegkúti református lelkipásztort, aki beszélt neki a leprabetegek közötti misszióról.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Lepramisszió csatornájára