évforduló

Húsz éve indult a Kőszegi Evangélikus Szeretetotthon szolgálata

Kőszeg – A hálaadás és emlékezés zárt körben, egy ünneppé vált hétköznapon történt meghívott vendégek és a gyülekezet tagjai nélkül, lakók és munkatársak közösségében a kőszegi evangélikus gyülekezet egykori konventházának falai között, amely ma a szeretetotthon harminckét lakójának otthona.

Csepreg 400 – A templomba menekültek az erőszak elől

Csepreg – Sági Ferenc csepregi helytörténész legfrissebb kutatási eredményei pár évvel ezelőtt jelentek meg a Vaol.hu oldalán. Összeállításunkat ez alapján készítettük.

Tessedik halálának 200. évfordulójára emlékeztünk

Szarvas – Szűk körben, a járványügyi előírások betartása mellett emlékeztek tegnap Tessedik Sámuelre a szarvasiak. Az esemény szokás szerint az Evangélikus Ótemplomban kezdődött, ahol a leghíresebb szarvasi halálának 200. évfordulójára nem csak egy megemlékezést, hanem egy minikonferenciát is szervezett Lázár Zsolt evangélikus esperes.

Rés a falon

1989. november 9-én törték át a berlini falat. Az esemény világpolitikai jelentőségét mutatja, hogy a kelet–nyugati hidegháborús szembenállás végét ehhez a dátumhoz szokás kötni.

Hatvani „gyümölcsfák”

Hatvan – Talán ismerős a folyamat: Maroknyi, de erős hitű keresztény közösség általában valamely tag lakóházánál rendszeresen összejön és éli hitéletét; a közösség növekedni kezd, esetleg más felekezettel együtt gyakorolja hitét; megerősödik a közösség és vele együtt az önállósodás igénye; megfogalmazódik a templomépítés gondolata és hamarosan elkezdődik a megvalósítás. A hatvani gyülekezet is megtette ezeket a lépéseket és 1935. szeptember 1-én – 85 évvel ezelőtt – eljutott a templomszentelés felemelő eseményéig.

Bencze Imrére emlékezünk születésének 100. évfordulóján – VIDEÓ!

Budapest – Szeretettel emlékezünk a 100 éve, 1920. augusztus 5-én született Bencze Imre testvérünkre azokkal a sorokkal, amelyekkel az Evangélikus Külmissziói Egyesület alapításának centenáriumára 2009-ben kiadott könyvben (Brebovszky Gyula: A Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület története) ismertették életét és szolgálatát.

Csengey Gusztáv halálának 95. évfordulójára

CSENGEY GUSZTÁV (1842-1925) az Eperjesi Evangélikus Kollégium teológiai és jogakadémiai tanára 1925. július 13-án hunyt el. A temetését eleveníti fel az alábbi írás.

„Papok ivadéka vagyok” – Száztíz éve halt meg Mikszáth Kálmán

Bár írói pályája nehezen indult, végül szinte minden elismerést megkapott, amelyet a korában megkaphatott, de azt azért talán még ő maga sem gondolta volna, hogy idővel életrajza és egyes művei érettségi tételek lesznek a középiskolás diákok számára. Száztíz évvel ezelőtt, 1910. május 28-án hunyt el Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy, illetve a Petőfi Társaság rendes tagja, a budapesti egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.

Emlékező írás jelent meg Orlai Petrich Somáról, elhunytának 140. évfordulóján

Pápa – Száznegyven esztendeje hunyt el a hajdani pápai diák, a XIX. század éledő magyar képzőművészetének jeles úttörőjére, – Jókai Mór szavaival élve – az „ihletett festész”: Orlai Petrich Soma. Életéről az Infopapa.hu oldal jelentetett meg egy rendkívül részletgazdag írást, két részletben. Ezt ajánljuk.

Pillanatképek az idén húszéves Neumann-versenyről

Sopron – Április 7-én pontosan húsz éve kezdődött el az evangélikus iskolák közötti informatika verseny, a Neumann-verseny. Mit is lehet írni erről a húsz évről? Néhány képben idézem fel ezt a szép 20 évet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - évforduló csatornájára