ökumené

A megbékélés útjáról rendez virtuális konferenciát az Anglikán–Lutheránus Társaság

Buktatók és dobbantók – Közösen a megbocsátás és a megbékélés útján címmel szervez ökumenikus konferenciát az Anglikán–Lutheránus Társaság (ALS).

Lelki vezetők találkoztak Szombathelyen

Szombathely – Immár hagyománynak mondható, hogy Szombathelyen a város történelmi egyházainak vezető lelkipásztorai – negyedévente, egymást meglátogatva – közös munkareggelire gyűljenek össze. Székely János megyéspüspök a római katolikus, Jakab Bálint a református, Varga László Ottó a baptista, valamint Menyes Gyula az evangélikus egyház képviselőjeként van jelen ezeken a testvéri alkalmakon.

Imaestet tartottak a fasori evangélikusok templomában az ökumenikus imahéten

Budapest – Ökumenikus imaestet tartottak a fasori evangélikusok templomában a zuglói és az erzsébetvárosi gyülekezetek az ökumenikus imahét keddi napján, 2021. január 19-én 18 órakor. Az igehirdető Németi Zsolt, az Agape Pünkösdi Gyülekezet lelkésze volt.

Ökumenikus istentisztelet-sorozat Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhely – A kézdivásárhelyi evangélikus templom a város ökumenikusságának a szimbólumának tekinthető, hiszen vasárnaponként evangélikus, református és unitárius istentiszteletet is tartanak. Három évvel ezelőtt a lelkészek úgy döntöttek, hogy minden hónap negyedik vasárnapján közös ökumenikus istentiszteleten ünnepelnek.

Papokat provokálnak kocsmákban, fesztiválokon

Budapest – Debrecen – A Szólj be a papnak csapata a Magyarországi Evangélikus Egyházat választotta 2020 legjobb partnerének. Fabiny Tamás elnök-püspök „beszélgető egyház” gondolatához kapcsolódva a szervezők keresik a lehetőségeket az ökumenikus párbeszédre, válaszokat az aktuális társadalmi kérdésfelvetésekre. Kiss Zitával és dr. Berecz Péterrel, két főszervezővel beszélgettünk a kezdeményezésről, a célokról és a jövőbeli tervekről.

Ökumenikus alkalmon imádkoztak a Krisztusban hívők egységéért Bukarestben

Bukarest – A Krisztusban hívők egységéért szervezett ökumenikus imanyolcad záró istentiszteletén, Bukarestben a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház képviseletében az alkalmon Koszta István püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel, valamint Illyés Márton lelkész és Csendes László felügyelő, egyházkerületi presbiter képviselte az egyházat. Az istentiszteletre a Szent József római katolikus katedrálisban került sor a testvéregyházak püspökeinek, papjainak, lelkészeinek és híveinek részvételével.

Lesz valaha közös úrvacsora a keresztény felekezetek között?

Minden évben január második felében ünnepli a keresztyén világ a felekezeti határokon átívelő összetartozását Krisztusban. Az idén január 17-24-ig tartó Ökumenikus Imahéten a hívők együtt imádkoznak az egyház egységéért. Az Erős Vár Podcast adásában ennek fontosságáról, és a más felekezetekhez tartozó testvérekhez fűződő viszonyukról beszélget három szolgatárs: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Mezőberényből Lázárné Skorka Katalin és Zsíros András gerendási lelkész.

Együtt a hegyen – Ökumenikus vecsernyét tartottak a Szent Margit Kórház kápolnájában

Budapest – Az ökumenikus imahét keretében 2021. január 21-én, csütörtökön a budapesti Szent Margit Kórház kápolnájában ökumenikus vecsernyét tartottak, melyen részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Balog Zoltán református püspök, Fischl Vilmos a Magyar Ökumenikus Tanács főtitkára és Puthukulathil Sabu József szalézi szerzetes, az intézmény kórházlelkésze is.

Az olasz keresztény felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket

Róma – 2021-ben január 17. és 24. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ökumené csatornájára