A szolnoki evangélikus templom felújításához keresnek támogatókat

A szolnoki evangélikus templom felújításához keresnek támogatókat

Share this content.

Forrás: szoljon.hu
Szolnok – Az Új Néplap és a Szóljon.hu közvetítésével számos karitatív tevékenységet sikerült már megvalósítani az olvasók segítségével. A jótékonysági akciókból, adományokból szegény sorsú családok, anyagilag megroppant személyek, beteg emberek, rászoruló közösségek számára sikerült a gondokon enyhíteni, olykor „csodát is tenni”. Sok hasonló eset mellett a közelmúltban arról számoltunk be, hogy a szintén jótékonysági kezdeményezést követően a református templom külső tatarozásához összegyűlt annyi pénz, hogy a kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődhetnek. Ezúttal egy újabb egyházi közösség, az evangélikusok keresik a támogató szíveket.

A város evangélikus temploma a Kellner Gyula utcáról nyílik. Mint ismeretes, a híres wittenbergi Vártemplom mintájára épült. Győri Péter Benjámin evangélikus esperes, lelkész a Szóljon.hu-nak beszámolt arról, hogy nem csupán egy felújításban gondolkozik a Szolnoki Evangélikus Egyházközség.

A gyülekezet minden erejével igyekszik a város legszélesebb nyilvánosságának szolgálatában állni. A templomot is szeretnék összekapcsolni a mindennapi élettel. A meglévő épület egy bővítmény segítségével bekerülhet a (bel)város vérkeringésébe. Az elképzelés megvalósításával a templom akadálymentesen megközelíthetővé válik – mind fizikai, mind átvitt értelemben, s nem kizárólag istentiszteleteknek, hanem a hétköznapi élet találkozásainak is teret tud majd adni, így a templom a mindennapi életünk részévé válhat. Az akadálymentesítésen túl mosdókkal és a közösségi életet szolgáló terekkel, teakonyhával is kiegészül. Ezek mind óriási hiányosságai az egyébként szép kis épületnek. A bővítmény a templomot közelebb hozza majd a város egész nyilvánosságához azzal, hogy alkalmassá teszi előadások, koncertek, képzések, gyermekprogramok, családos találkozók és egyéb rendezvények befogadására, azokhoz kényelmes és bensőséges helyet biztosít.

„Ez a ház segít átformálni a templomokról és a keresztény hitről alkotott szokásos, megrögzött fogalmakat. Nem csupán vasárnaponként, de a hét minden napján használhatóvá válik az épület, s a város lakossága felé is kinyitja kapuit. Templomunkat össze kívánjuk kapcsolni a hétköznapi, modern élettel, hogy ne csupán ritka, ünnepi alkalmak színhelye legyen, hanem az élet természetes, mindennapos része is” – hangsúlyozta Győri Péter Benjámin. Az esperes, lelkész úgy fogalmazott: „Szükség van egy adapterre, amely úgy alakítja át a csatlakozókat, hogy találkozni tudjanak egymással. A templom és a város adapterét szeretnénk megépíteni Szolnokon: fizikai és lelki értelemben akadálymentesíteni a hétköznapi élet és a hit találkozásait”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!