Regionális nevelőszülői hálózatot hoz létre a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ

Regionális nevelőszülői hálózatot hoz létre a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ

Share this content.

Forrás: vaol.hu, Tóth Kata, fotó: Nagy Jácint
Szombathely – Az állami gondoskodásban lévő gyerekeknek mindössze negyede él családoknál. A segítés új formáját jelentheti az evangélikus nevelőszülői hálózat.

Több mint 430 gyerekről gondoskodik Vas megyében a gyermekvédelmi hálózat. Míg korábban minden harmadik, ma már csak minden negyedik él nevelőszülőknél, majdnem 150 nevelőszülő hiányzik a rendszerből. A segítés új formáját jelentheti a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) új hálózata: a gyermekvédelmi gondoskodásba került, vér szerinti családjukból kiemelt gyerekek támogató, szeretetteljes családi háttért adó otthonba kerülhetnek.

„Azokhoz képest, akiket az állami szféra eddig megszólított, szeretnénk másokat is ösztönözni, hogy vállaljanak nevelőszülőséget. Nem feltétel az evangélikus egyházi tagság, sem a gyakorló vallásosság; egyházi fenntartású intézményről lévén szó a hit, a hozzáállás a meghatározóbb” – mondja dr. Weller-Jakus Erika, a hálózat leendő vezetője.

Legalább 24 éves, egyedülálló vagy házas, gyerekes és gyermektelen jelentkezőket is várnak. A lényeg, hogy ötven évnél nem lehet nagyobb a korkülönbség a nevelőszülő és a gyermek között. Regionális lesz az intézményük: a gyerekeknek elsősorban abban a megyében szeretnének otthont találni, amelyikben élnek, de átléphető a megyehatár. Fő- és mellékállásban is vállalható a nevelőszülőség, munkahelyet jelent: az alapbéren felül gyermekenként pluszjövedelmet, családi pótlékot, családi adókedvezményt is kap(nak) a szülő(k). Előfordul, hogy csak átmenetileg kerülnek ki vér szerinti családjukból a gyerekek, mert az valami miatt alkalmatlan volt a nevelésükre. Ha újra alkalmassá válik a család, a gyerekek visszakerülhetnek. A vér szerinti szülőnek láthatási joga van, és ha a nevelőszülő úgy látja, hogy az édesanya, édesapa gondoskodó, támogatja majd, hogy a gyerek hazakerüljön – nyugtatja meg a kételkedőket a koordinátor. Ha a vér szerinti szülő fél év után sem jelentkezik, akkor elindul a láthatási jogának megszüntetése és a gyermek örökbefogadhatóvá tétele. Ha nem válik örökbefogadhatóvá, akkor addig maradhat a nevelőszülőnél, amíg ki nem járja az iskoláit.

Az új évben kezdik szervezni az első hatvanórás tanfolyamot, amely vizsgával zárul, és még nem jelent elkötelezettséget, de segít a döntésben. Ha valaki végzett és regisztrál, nevelőszülővé válik, és rövid időn belül (egy-két hónap) gyermek kerül hozzá. Pszichológus, gyógypedagógus, nevelőszülői tanácsadók, gyámok segítik a munkát, a vallás által közösséghez is tartozhatnak majd a leendő nevelőszülők.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!