Protestáns hősök, akik által közelebb kerülhetünk Krisztushoz


Protestáns hősök, akik által közelebb kerülhetünk Krisztushoz


Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Molnár Máté László
Budapest ­– „A könyvben szereplők egész életükben a hit harcát megvívó, értékteremtő emberek voltak” – emelte ki Hafenscher Károly zsinati lelkészi elnök, miniszteri biztos a Protestáns hősök második kötetének bemutatóján az Evangélikus Országos Múzeumban. A 2017. november 16-án tartott eseményen köszöntőt mondott még Fabiny Tamás püspök, Faggyas Sándor szerkesztő és Szakály Sándor szerző is.

„Sokaknak ott a helye a protestáns hősök listájában, és külön öröm, hogy nem kell erőlködni a kutatásban, hiszen sok név felvetődhet egy-egy kötet összeállításakor” – emelte ki Hafenscher Károly köszöntőjében. Az állam Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „egy hősünk van, akiről a zsoltárokban, énekeinkben is éneklünk: Krisztus. Ő a győztes bárány. A kötetben a hit hőseit mutatják be – így helytálló a hős kifejezés, hiszen a könyvben szereplők egész életükben a hit harcát megvívó, értékteremtő emberek. Adjunk hálát értük, és közben dicsérjük a győztes Urat!”

A Faggyas Sándor elképzelésének eredményeként megszülető sorozat második kötete a reformáció kezdetének 500. évfordulójára készülhetett el. A nagy sikeren és a pozitív visszajelzéseken felbuzdulva Hafenscher Károly Faggyas Sándor szerkesztő felé fordult, és kérte: „Legyen folytatás! Várjuk a folytatást!”

Fabiny Tamás püspök is hangsúlyozta, hogy bár számunkra keresztények számára Jézus a hős, mégis jogos a kötetben szereplőkre is a hős megfogalmazás. Fabiny Tamás ezután a protestáns  kifejezés elemzését kezdte meg, mind etimológiailag, mind tartalmilag. Mint fogalmazott, a szó jelentésében benne van a tiltakozás valami ellen, azonban a kötet szereplői valami mellett tanúskodnak. Reményik Sándor Elkéstetek című verséből erős kritikát idézett a püspök a rossz értelemben vett protestánsok felé. A kötetben azonban olyan életművek olvashatók, melyekből kiviláglik, hogy a benne szereplő emberek valaki, valami, az evangélium, történelmi örökségünk vagy a magyarság mellett protestáltak.
„Rajtuk keresztül Krisztus portréja is kirajzolódik, és az ő életük megismerése által közelebb kerülhetünk Krisztushoz” – tette hozzá Fabiny Tamás.

A köszöntő gondolatok között színes, elgondolkodtató szemelvényeket olvasott fel Zászkaliczky Zsuzsanna, az Evangélikus Országos Gyűjtemény közművelődési igazgatóhelyettese és Hajdu Tibor, az Evangélikus Diakónia közkapcsolatokért felelős munkatársa, a Kossuth rádió Evangélikus félórájának egyik műsorvezetője.

Szakály Sándor beszédében rámutatott arra, hogy milyen színes a portrék sora a könyvben, hiszen íróktól egészen katonákig, költőnőkig, sok mindenki helyet kapott benne. Szakály kiemelte: „Olvasókönyv kellene legyen ez a kötet is, akárcsak az első!” Mint mondta, igen hasznosan lehetne alkalmazni az oktatásban.

Erre reagálva Faggyas Sándor szerkesztő elárulta, hogy többektől hallotta, hogy már az első kötetet érettségire való felkészüléskor sikerrel és örömmel forgatták a diákok. A szerkesztő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kötetben szereplő protestáns hősök sokat tettek a hazájukért, a közösségükért. Miután egy kötetben „csupán” 50 portré olvasható, a hiányérzet további munkára buzdítja. Az Arany János által ihletett képzeletbeli protestáns pantheont szeretné megalkotni. Mindezt olvasmányos stílusban, ismeretterjesztő hangnemben. 

Az eddig megjelent két kötet pedig az ország több könyvesboltjában, természetesen a Luther Kiadó könyvesboltjában és a Huszár Gál könyvesboltban is kapható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!