Pénz7 – Pénzügyi és vállalkozói témahét volt a líceumban

Pénz7 – Pénzügyi és vállalkozói témahét volt a líceumban

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban 2019. február 25. és március 1. között zajlott a Pénz7 – Pénzügyi és vállalkozói témahét, melynek során a diákok tanáraik vezetésével sajátították el azokat az alapvető fontosságú ismereteket, amelyek a pénz világában való eligazodáshoz szükségesek.

A hét során előkerült témák különböző mélységben, de sokféle irányból szemlélve járták körül a mindennapokban előkerülő gazdasági kérdéseket.

A pedagógusok a bér és jövedelem, a nettó-bruttó fizetés, járulékok témáját ismertették meg különböző életkorú csoportokkal; sok szó esett a családi költségvetés megtervezéséről, a bevételek-kiadások arányáról, sőt, a takarékoskodási lehetőségekről is. Nem maradhattak ki a különböző biztosítások, a befektetési- és hitellehetőségek sem – utóbbiak esetében a végzős diákok a diákhitel fajtáival ismerkedtek. Tanítványaink hallottak a fogyasztóvédelem jelentőségéről is, valamint olyan, a munka világát érintő témák is előkerültek, mint a munkaszerződés formai követelményei, vagy a különböző vállalkozási formák. A felsőbb évfolyamok diákjai már önálló feladatként kapták, hogy állítsanak össze komplex költségvetés-tervezetet.

A héten a történelemórák fókuszában is a gazdaság- és pénztörténet állt: a diákok bejárták az utat a cserekereskedelemtől a pénzérméken, majd a papírpénzen keresztül a mai hitelpénzig. A felsőbb évfolyamosok megismerkedtek az infláció-defláció fogalompárjával, és múltbeli példákon keresztül láthatták, hogy a gazdasági folyamatok az egyes korszakokban hogyan hatottak a mindennapi emberek életére. A gazdasági válságok története, a ciklikusan visszatérő konjunktúrák és összeomlások sorozata más nézőpontból láttatta a mai Magyarország és Európa helyzetét. Külön szó esett arról, hogy az Európai Unió milyen előnyöket, veszélyeket és lehetőségeket jelent hazánk számára.

Számos esetben a gyerekek maguk készültek fel egy-egy, őket jobban érdeklő témából, és maguk tartottak társaiknak kiselőadásokat.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!