Karitatív feladatokat segítő raktárbázis épült az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói központjában

Karitatív feladatokat segítő raktárbázis épült az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói központjában

Share this content.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet, fotó: Fekete Dániel / MÖS
A 2020-ig tartó, a segélyszervezet kastélyosdombói, miskolci, debreceni és vizsolyi régiókbeli szerepvállalását érintő program részeként elkészült kastélyosdombói raktárbázis ünnepélyes átadóján részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az általa biztosított fejlesztési programok mellett jelentős mértékben vesz részt a térségben élő nehéz helyzetű egyének és családok támogatásában természetbeni adományok továbbításával. A program keretében a kastélyosdombói intézmény területén megépült, irodahelységgel, kiszolgáló és szociális blokkal ellátott raktárbázis az Ökumenikus Segélyszervezet térségben vállalt karitatív feladatainak ellátását, a szélesebb körű célcsoport elérését segíti elő. A logisztikai egység megépítésének költsége 31.300.240 forint volt. A sajtótájékoztató keretében együttműködési megállapodást írt alá az Őrláng a Civilekért Tűzvédelmi Polgári Védelmi és Hagyományőrző Egyesület nevében Rácz Csaba, az egyesület elnöke és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, hogy az összefogás erejével együtt nyújtsanak segítséget humanitárius szükség esetén a bajbajutottaknak.

Elmondták azt is, hogy szintén a kastélyosdombói központ területén egy hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett fejlesztő- és élményfoglalkozások megvalósítására alkalmas Esélytábort hoztak létre, mely idén nyáron már meg is kezdte működését. A Kastélyosdombón már megvalósult fejlesztéseken túl, a Másokért növekedni program keretében egy új szociális intézményt hoztak létre Vizsolyban, míg a szervezet miskolci központjának a tevékenységi köre egy Közösségi Pont kialakításával bővült, Debrecenben pedig szintén egy új szociális központot hoznak létre a támogatásból. A Széchenyi 2020 program további két raktárbázis építését is lehetővé teszi, melyek közül a miskolci már elkészült, a debreceni pedig az új szociális központtal együtt épül meg.

A beruházásnak köszönhetően növekszik a karitatív szervezet ellátási területe, fejlődik a szolgáltatások hatékonysága és minősége. A szükségletekre rugalmasan és komplexen reagáló szolgáltatások növelik a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációs esélyeit. A fejlesztéseknek köszönhetően a rászoruló családok modern, jól felszerelt helységekben vehetnek részt szociális és fejlesztő, illetve közösségi és családi programokon. A nehéz sorsú gyermekek számára korspecifikus programokat tudnak szervezni, valamint sokan élménytáborba is eljuthatnak. Az új raktárbázisok a célcsoport gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segítik a jövőben amellett, hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is.

A Széchenyi 2020 program által biztosított 650 millió forintból fedezik az ingatlanok irodai felszerelését, bebútorozását, illetve a raktári eszközök és szállító járművek beszerzését. A támogatásból a nehéz élethelyzetű családok, gyermekek felzárkózását segítő eszközöket is beszereznek.

Kastélyosdombóról és az Ökumenikus Segélyszervezet jelenlétéről

Kastélyosdombó lakossága 277 fő. Somogy és Baranya megye határán fekszik, a Drávához közel. A község életében jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság, a település határában fekszik egy jelentős ártéri erdő is. Az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói modellprogramja a település egyedüli szociális szolgáltatása.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2013 nyarán kezdte meg kastélyosdombói családok átmeneti otthonában (7977 Kastélyosdombó, Fő u. 5.) az országosan egyedülálló modellprogramjának működtetését. A komplex program lényege, hogy az intézmény a családok átmeneti otthonához kapcsolódóan egy mintagazdaság segítségével az otthon lakóinak teljes körű munkaerő-piaci reintegrációját valósítja meg az oktatástól a gyakorlati képzésen át a foglalkoztatásig. Az otthon emellett helyet ad egy térségi gyermekfejlesztő központnak is, ahova a környező települések hátrányos helyzetű gyermekei járhatnak különböző fejlesztő és élményprogramokra.

A modellprogram alapját a Kastélyosdombón működő családok átmeneti otthona adja. A kastélyépület 10 lakószobája 10 család, azaz 40 fő befogadására alkalmas.

A kastélyparkban kapott helyet az oktatóközpont, melyben a modellprogramhoz szükséges képzések megszervezésére, valamint a gyermekfejlesztő programok lebonyolítására van lehetőség. Az épületektől kissé távolabb, de még a kastély parkjában a családok parcellái, illetve fóliasátrai vannak. A mintagazdaság területén találhatóak még egyéb raktárak, a mezőgazdasági termékek feldolgozására kialakított épületek is. A gazdaság részét képezi egy sajtműhely, a Heinekennel közösen létrehozott komlóültetvény, illetve egy gyógynövényszárító épület.

A kastélyosdombói modellprogramban a családok átmeneti otthonában élő családok speciális, a többi otthontól eltérő rendszer keretében élik mindennapjaikat, az igénybe vehető plusz szolgáltatásoknak köszönhetően egy erősen strukturált életvitel kialakítására van lehetősége az itt élőknek.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!