Kincsesdoboz az életünk

Kincsesdoboz az életünk

Share this content.

Forás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Il Nido, azaz A Fészek – ezt a nevet viseli egy nőiruha-üzlet Cegléd belvárosában. Tisztaság, derű, harmónia jellemzi a boltocskát, de még inkább tulajdonosát, akiből hit, kedvesség, derű, életszeretet sugárzik. Személyiségének bélyegét viseli az üzlet: a pasztellszínek, a fehér ülőbútorok, finom vonalú tükrök, virágok arra hívogatnak, hogy a betérő érezze otthon magát falai között. Az Isten teremtette női szépség és harmónia ünneplését hivatott szolgálni a kis ékszerdoboz. Mert ahogy Farkas Judit mondja, sem a hiúságról, sem a gyorsan megkereshető nagy pénzről nem szólt soha sem a boltja, sem az ő élete.

A békéscsabai születésű üzlettulajdonos – kétgyermekes édesanya – tíz éve él Cegléden, ide jött férjhez. Evangélikus családban nőtt fel, egyházi gimnáziumba járt, de nem volt megfelelő istenképe. Sok keresgélés után barátnőjének hívására került egy baptista közösségbe, ahol felnőttként adta át életét Istennek. Ekkor már túl volt az Államigazgatási Főiskolán, és nyelvtudása révén éppen Olaszországban élt. Rövid látogatásra hazatérve szólította meg Isten.

Lelki űr helyett új szeretet

Megragadó erővel tesz bizonyságot: „Huszonhat éves voltam ekkor, s nagyon megérintett, hogy ilyen változáson ment át a barátnőm élete. Hiszen én is erre vágytam a szívem mélyén. Elhívott a baptista imaházba, ahol az első alkalommal úgy éreztem: az igehirdetés személyesen nekem szól! Egy éjjel a szívemben kiáltottam az élő Istenhez, és meghallgatott. Innen datálom a megtérésemet. Helyes mederbe került az életem.”

Meglátta önmagát a krisztusi szeretet tükrében, és mindent lebontott az alapokig, hogy Isten újra felépíthesse. Végleg hazaköltözött Olaszországból, lezárta korábbi párkapcsolatát. Az űr helyére pedig beköltözött az új szeretet. Sebzettségeit lassan gyógyítgatta Isten, és elvezette hozzá a neki szánt férfit is. Tamást a közösségben ismerte meg. Az ismerkedés, a lánykérés és a házasságkötés szépen, lassan, méltósággal haladt a maga útján. Szinte Judittal egy időben az édesanyja is megtért.

Isten tervében a lelki megújulás mellett Judit új hivatása is benne volt. „Miután összeházasodtunk, Ceglédre, a férjem szülővárosába költöztem. Ezt az üzletet korábban férjem édesanyja vitte más profillal, és a nyugdíjba vonulása után átadta nekünk. Hirtelen belecsöppentünk mindketten egy teljesen új világba, egyikünknek se volt hivatása a kereskedelem. Így arra hagyatkoztunk csak, amit a szívünkben éreztünk. Sok-sok befelé figyelés után megfogalmazódott bennünk, hogy csak úgy tudjuk tovább folytatni, ha azt tesszük, ami a szívünkbe van írva, vagyis elindulunk felfedezni, hogy kik vagyunk, mivel tudunk másoknak adni a bolt által. Vettünk egy mély lélegzetet, és szépen lassan elkezdtük átalakítgatni kis üzletünket. Otthonos hangulatú nőiruhaboltot álmodtam meg.”

A boltban bőven van alkalom arra, hogy az üzlettulajdonos közvetlensége, empátiája megnyilvánulhasson. A decens női ruhák és kiegészítők között a betérők lelkére, belső igényeire, vágyaira is figyel – ezért is nevezte el fészeknek az üzletét, ahonnan megújulva „repülhet ki”, de bármikor visszavárják.

Fészek léleknek, szépségnek

A fast fashion [gyorsan változó, de rossz minőségű divat – a szerk.] világában itt valami egész más fogad, amint a vállalkozás honlapja is sugallja. Judit az internetes oldalán blogot is vezet, kis írásaiban pedig a világot éltető Szeretetről tesz bizonyságot. Olyan személyiség, aki képes adni, jó szavakkal, érzékeny útmutatással segíteni a hölgyeket, hogy Isten adta adottságaikat, szépségüket méltó módon fejezhessék ki öltözködésükkel. Ehhez a szükséges tanulmányokat is elvégezte, például színtípus szerint ajánl ruhát, s nem „rátukmál” valamit vevőire. Messziről visszajáró vásárlói is vannak.

„A színek, a finom anyagok, az egyedi darabok révén kivirágzik a nő, és betöltheti Isten adta küldetését. Ez nekem a legnagyobb öröm – mondja. – Ez az üzlet nem a pénzről szól. Rengeteg munka van benne, és ma nem könnyű megélni vállalkozóként vidéken. A folyamatos leárazásokat nyújtó plázák árukínálatával szemben én nem tudok hasonlókkal szolgálni. Ellenben minden forint hasznot visszaforgatok a boltba, hogy még szebb, még jobb legyen, még nagyobb örömöt tudjak nyújtani a vevőimnek.”

Gyermekei, Eszter és Dávid katolikus iskolában tanulnak, de az ökumené szellemében evangélikus és baptista hittanra is járnak. A családban a hitélet gyakorlása nem merev, hanem önfeledt belesimulás az isteni szeretetbe az együtt imádkozás, a közösség, a Szentírás-olvasás által. „Boldoggá tesz, hogy férjemmel együtt mi már olyan istenképet mutathatunk fel nekik, amelyért nekünk annak idején meg kellett küzdeni. A gyermekeink szellemi-lelki fejlődését jó kezekben tudhatjuk, s hálával figyelem bontakozó tehetségüket.”

Munkája közben Judit hol burkoltan, hol nyíltan vall hitéről. Csak ott tereli lelki síkra a beszélgetést, ahol érzi a nyitottságot. Egyébként „csupán” törődéssel, ráhangolódással mutatja meg az értékrendjét. Ösztönösen és tudatosan egyaránt gyakorolja ezt a misszióját: a pszichológia mindig érdekelte, férjével együtt lelkigondozói tanfolyamot is végeztek.

„Az Isten szeretet! Tágas teret adott nekem kibontani a tálentumaimat. Olyan helyet akartunk létrehozni, ami a szeretetről szól. És a vintage stílus fejezi ki legjobban azt az otthonosságérzést, amit át kívánok adni” – teszi hozzá.

Előhozni, aki ő

A női szépségről kiforrott véleménye van: „Szolgálni szeretném a vásárlóimat. Ezt azáltal is meg tudom tenni, hogy amit én megláttam az Istenből, azt adom át, s egy nő akkor teljesedik ki, ha szépségét is meg tudja élni. Hadd fedezze fel mindenki, hogy mire teremtetett! Az életünk egy kincsesdoboz, ezt ki kell nyitni! Ha egy nő felismeri a benne rejlő harmóniát, akkor az Istennel találkozik! Kiváltság nekem ebben eszközként közreműködni. Hiúságról itt szó sincs. A hiúság az, amikor valaki csak a külsőségeknek él – abból üresség árad. Ez távol áll tőlem, de azoktól is, akik ide betérnek – fejti ki mosolyogva. – Szeretettel körbevenni az embereket, ez a hivatásom.”

A ruhák bájosak, nagyon nőiesek, de nem kihívóak, hanem letisztultan elegánsak, és a kiegészítők sem harsányak. „Minden egyes darabban benne van a lelkem. Össze vagyok nőve a munkámmal – mondja. – Az alkotás nyűgöz le, nem a kereskedelem van számomra a középpontban. Mindennap keresem a harmóniát, és az a legnagyobb öröm számomra, amikor sikerül előhozni valakiből azt, aki ő. Mert tudom, hogy ez gyógyítja az olykor sebzett nők személyiségét. Én is ilyen voltam, fájdalmat hordoztam, s ez akkora szeretetre indít irántuk, hogy oda kell mennem, és segítenem kell nekik.”

Íráskészségét arra használja, hogy a Lényegről szóljon. Éves visszatekintő bejegyzései hálanaplók: végigleltározza, miért adhatott hálát Istennek az elmúlt évben. A weboldal egyik célját is így fogalmazza meg: „Azt szeretném, hogy itt is több tere legyen a Léleknek.” Legnagyobb ajándékának azt érzi, hogy Isten van: „A »Vagyok« a legkedvesebb igém: amikor Isten bemutatkozik Mózesnek. Ez a szó számomra minden, nincs mellébeszélés, találgatás, nincs benne sztereotípia, ebben a szóban látom és érzem erősen Istent, ami megnyugtat, és élettel tölt meg. A többit szavakba sem tudom foglalni, csak élem.”

A boltba betérők igénybe vehetik a színtanácsadást is. „Nincs ebben semmi hókuszpókusz, sőt kimondottan igeinek mondanám!” És hogy mitől igei? Az ember és a természet összefüggése régóta ismert. Pál apostoltól is tudjuk, hogy az Úr istensége meglátható az alkotásaiban: „Láthatatlan valóját, azaz örök hatalmát és istenségét meglátja alkotásain az értelem a világ teremtésétől fogva.” (Róm 1,20) „Minden ember besorolható egy évszaktípusba – fűzi tovább a gondolatot az üzlettulajdonos. – Ha ennek megfelelően öltözködik, jelentős változáson megy át külsőleg, ami a belső világára is pozitívan hat. Csak az a feladatunk, hogy olyanok legyünk, amilyennek megteremtett a Jóisten.”

Judit ars poeticája szerint a szépség reményt ad, és Isten létezéséről is szól. Hiszen Isten maga a harmónia, szépség, tökéletesség. „Öröm szépet látni! Azért legyél szép, hogy boldoggá tedd a másikat! A jót, a tökéleteset kell választani az öltözködésben is, mert ezzel adni tudsz az embereknek. Emellett egy üres, bizalmatlan világban a stabilitásról, a megbízhatóságról is ez adja az első információt. A nőies, elegáns megjelenéssel a lelki attitűdünket fejezzük ki. És amikor harmóniában vagyunk külsőleg is, azzal kimondatlanul is azt tükrözzük a világnak, hogy a harmónia, a szépség, vagyis maga az Isten él. És ez csodálatos.”

Fészek, madarak, szabadság, szárnyalás a környezetbarát papírtasakra nyomott logón – s határtalanság és életöröm, hit és lélek a távozó szívében, aki Farkas Judit boltjából kilép a világba. És a megerősítés, hogy a szépség valóban bennünk él.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 27–28. számában jelent meg 2019. június 14-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!