Az egyház szabadulószobája

Az egyház szabadulószobája

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Lázár Zsolt, címlapkép: pixabay / Michal Jarmoluk
Szarvason minden van! Sokszor mondják ezt rólunk, és nem ok nélkül, hiszen az evangélikus egyház szinte minden szolgálati ága fellelhető a szarvasi intézményekben és a gyülekezetekben is. Igaz ez az oktatásnevelés területén: az óvodától az iskolán át a gimnáziumig, sőt a népfőiskoláig. De majdnem az összes szociális szolgálat is megtalálható nálunk, és a gyülekezetek is sok dologgal foglalkoznak. Úgy gondoljuk, ez így van rendjén.

Az egyik különlegesség a lelkészi hivatal alatti pincében található szabadulószoba. Nagyon örültem, amikor megnyílt. Jó érzés, hogy az egyik feladványnak én is része vagyok, az egyik kulcs kódjához ugyanis tudni kell, hogy hányadik lelkész vagyok Szarvason. A megnyitás után az első játékoscsapat Békés megye espereseiből állt össze. Evangélikus, katolikus, református és baptista lelkész együtt igyekezett kijutni; bár nem rekordidő alatt, de sikerült.

Most a templomban alakítunk ki hasonló pályát, amely segít megismerni a keresztyénség alapjait úgy, hogy közben az ide betérő az Ótemplom építészeti kincseivel is találkozik.

„Az egyház szabadulószobája” – mennyire más tartalommal bírhat ugyanaz a szó egy templomban, egy gyülekezetben! Az utóbbi években nagyon foglalkoztat a szabadulás témája. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat és a Középhalmi Evangélikus Misszió szolgálatán keresztül évek óta segítjük a szenvedélybetegeket, akik sajnálatosan sokan vannak Magyarországon. A statisztikák alapján minden tizedik ember alkoholista. Emellett sokan a gyógyszert adagolják maguknak nagyobb mennyiségben, mint ahogyan az orvos előírta. Mások – és egyre többen – szintetikus drogokat használnak. Orosz rulettként, mindent kockáztatva vesznek be ismeretlen tablettákat, sodornak vegyszerekkel cigarettát. Rengeteg családot pedig a játékszenvedély sodor anyagi csődbe.

A függőség sajnos már a gyermekeknél is jelen van. Sokszor látni babakocsiban kisgyermeket, akitől már el sem lehet venni az okoseszközt, nem vállalják a szülők az ezzel járó hisztit. De ismerünk lájk- és közösségimédia-függőket is. Vagy magunkra ismertünk?

Milyen jó lenne egy igazi szabadulószoba, ahova belépve minden függőségtől meg lehetne szabadulni! Sokan elhoznák oda a rokonaikat, hiszen nincs annál szomorúbb, mint amikor egy szenvedélybeteg férj, feleség, gyermek mellett szenved a család. Mennyi mindenkit hozhatnának oda gyógyulni!

Tudjuk, az a legjobb, ha a függőség ki sem alakul. Hiszen az minden esetben pótcselekvésként van jelen, és valaminek a hiányára mutat.

Szarvason április 1-jén fontos programot kezdtünk el, amely szintén a szabadulásról szól. Arról, miként lehet szermentesen, „szertelenül” élni az életet. A fiatalok között kezdtük el ezt a szolgálatot több evangélikus egyházközséggel összefogva. Csabacsűd, Mezőberény, Orosháza, Szarvas és Tótkomlós evangélikus gyülekezeteiben alakítottunk ki ifjúsági klubokat. Ezek legfontosabb küldetése, hogy a fiatalok olyan tevékenységet folytassanak, amely az egészséges élet felé vezeti őket.

Prevenciós feladatunk nem csak a kábítószer-használat elkerülése. A fiatalokat tartalmas programok és felvilágosító beszélgetések segítségével akarjuk megvédeni mindenféle függőségtől. Célunk, hogy lehetőséget kapjanak hátrányaik leküzdésére, a számukra kockázatot jelentő devianciák csökkentésére, illetve elkerülésére, a negatív társadalmi folyamatokkal szembeni védekezőképességük fejlesztésére, egészségtudatosságuk, társas és társadalmi kapcsolataik, a környezetük feletti kontroll képességének javítására, valamint szabadidejük hasznos eltöltésére. Igyekszünk elősegíteni a családi kapcsolatok erősítését is. Nem pusztán ismereteket szeretnénk átadni. A fiatalok életszemléletében valódi változásokra törekszünk. Hogy ne váljanak semminek a rabjává, és ne kelljen az a különleges szabadulószoba…

És mégis kell. Mindenkinek szüksége van rá, függőségektől függetlenül. Egy helyre, ahol le lehet tenni mindazt, ami megkötöz, ami tönkreteszi az életet, behálózza a mindennapokat. Sőt nemcsak egy helyre, hanem magára a Szabadítóra, aki a legnagyobb rabságból ment ki, megszabadít a félelmekből, a bűntől, a haláltól. Milyen jó, hogy nemcsak Szarvason, de egész evangélikus egyházunkban szólhat a szabadulás evangéliuma, és hívhatunk a Szabadítóhoz, Jézus Krisztushoz!

Minden templom szabadulószoba! Minden bibliaóra, személyes beszélgetés, gyónás, imádság segíthet, hogy terheinktől megszabaduljunk. Hogy bűneinket, megkötözöttségeinket letegyük Isten előtt. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 27–28. számában jelent meg 2019. június 14-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!