Hogyan telik egy pápai tűzoltó mindennapi szolgálata?

Hogyan telik egy pápai tűzoltó mindennapi szolgálata?

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Laskovics Márió
Pápa – A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője által a tűzoltók mindennapjaiba pillanthattak be a Gyurátz Körbe látogatók hétfőn.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Horváth Sándor tűzoltó alezredes, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (PHTP) parancsnoka tartott előadást a tűzoltóság életéről, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően hétfőn az evangélikus látogatóközpontban.

Mint megtudtuk, a PHTP 2012-től a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezeti rendszerében működik. Öt tűzoltó gépjárművel látják el a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet a működési területükbe tartozó 69 településen. Jelenleg Pápán 62 fős a készenléti állomány, a napi létszám tizenhárom fő. Továbbá munkájukat hat önkéntes tűzöltő egyesület segíti.

A parancsnok megjegyezte, a hivatásos tűzoltói állomány 24 órás szolgálatot lát el. A tűzoltók egy napját felvázolva elmondta, adott tematika szerint halad az élet. A reggel 7 órai, az információk és a technikai eszközök átadásával járó váltást követően, a reggeli közben a szolgálatparancsnok felolvassa az előző két nap történéseit, illetve meghatározza a feladatokat. Délelőttönként általában szerelési gyakorlatokkal, különféle intézményekbe való látogatásokkal, helyismereti foglalkozásokkal telik. Ebéd után csendes pihenőt tartanak. A délutánok többnyire karbantartással, valamint sporttal, edzéssel telnek. 16 óra után pihenés, tévénézés és sportolás áll rendelkezésükre. 22 órakor nyugovóra térnek. Riasztás esetén azonban – az országban egyedüli szervezetként – két percen belül kötelesek kivonulni. Egy szolgálati nap után kettőt pihenhetnek.

„A nyári időszakban szinte az egyik szolgálatnak sem adatott meg a nyugodt éjszakai pihenés tűzjelzők (sokszor téves) riasztása, szabadtéri tüzek, közúti balesetek következtében. A napi szolgálat során be vagyunk osztva, hogy melyik szeren melyik beosztást látjuk el. Az öt hónapos alaptanfolyamon túl, egy idő után már készségszinten berögzülnek a mozdulatsorok. Egy súlyosabb baleset után pszichológiai szolgálat áll rendelkezésünkre a könnyebb feldolgozás végett” – tette hozzá Horváth Sándor parancsnok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!