Isten országát keresve – Baranyay Bence ordinációja

Isten országát keresve – Baranyay Bence ordinációja

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Kőszeg – Különleges alkalmat jelentett Kőszegen a gyülekezetben szolgáló lelkészházaspár gyermekének ordinációja 2019. június 29-én. Baranyay Bencét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke indította el a szolgálat útján. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában szülei, Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet lelkészek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Bácskai Károly tanszékvezető egyetemi docens, valamint a helyi énekkar működött közre.

Az Isten által végbevitt dolgok nagy pillanataiba kapcsolódunk ma be – emelte ki igehirdetésében a püspök. Majd kifejtette: a lelkészjelölt választott igéje, a Máté írása szerinti evangélium 6. fejezetének 33. verse jó útmutató lehet számára mindahhoz, ami a gyülekezetben várja. „Ez az ige az értékrendi sorrendről szól. Ez az evangélikus gondolkodásnak is a lényege: a fontossági sorrend megtalálása, amelyben Isten országa áll az első helyen” – fogalmazott Szemerei János.

Az áldás és a megerősítő Confirma elhangzása után az egyházkerület lelkészi vezetőjével és szüleivel együtt Baranyay Bence is részt vett az úrvacsoraosztásban.

Az ünnepség a templomkertben szeretetvendégséggel folytatódott, melynek keretében Szemerei János püspök átadta a frissen felavatott lelkésznek az ordinációs oklevelet. Majd Rostáné Piri Magda, a vasi egyházmegye esperese, valamint a helyi egyházközség részéről Marton András felügyelő mondott köszöntőt.

Baranyay Bence Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet lelkészek legidősebb gyermeke. Szülei Szárazdon, Siófokon, Pécsett, majd 2004 óta Kőszegen szolgálnak. Középiskolai tanulmányait a kőszegi Jurisics Miklós Gimnáziumban végezte. Itt ismerte meg feleségét, Gáspár Anettet, akivel 2018 nyarán kötöttek házasságot.

Diákévei alatt meghatározó élményt jelentett számára a gyülekezeti ifjúsági közösség, a Szélrózsa-találkozók és a zenei táborok.

2012-ben, az érettségi után kezdte meg tanulmányait az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Teológushallgatóként egy évet ösztöndíjjal a Helsinki Egyetemen töltött, majd egy évig gyakornokként az Országos Iroda Külügyi Osztályán dolgozott. Részt vett a Szélrózsa-találkozó szervezésében is.

Hatodéves gyakorlatát a budapesti Deák téri gyülekezetben végezte, Cselovszky Ferenc lelkész mentorsága alatt.

Ordinációját követően a Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközségben kezdi meg beosztott lelkészi szolgálatát.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!