Virágzó színek Jézus keresztjében összefogva

Virágzó színek Jézus keresztjében összefogva

Share this content.

Szöveg: Szebik Károly
Csákvár – 20 évvel ezelőtt a bajorországi Pyrbaum Evangélikus Gyülekezete értesült arról, hogy a csákvári evangélikusoknál kórus született. 20 évvel ezelőtt érkezett először Csákvárra a német kórus Konrad Heck akkori presbiter, valamint Ernst Damm karnagy vezetésével, és tolmácsolták az akkori lelkész, Albert Grünwald szeretetteljes köszöntését. A látogatást viszontlátogatások sora követte, a két gyülekezet 2005 óta immár testvérgyülekezeti kapcsolatban áll, és nyaranta együtt táboroznak a gyülekezet ifjai.

Idén, június 20–23. között bajor testvéreink látogattak meg minket. Az érkezés estéjén közös presbiteri megbeszélés során számoltunk be gyülekezetünk és egyházunk aktuális kérdéseiről, helyzetéről.

Vendégeinket szeretnénk mind jobban megismertetni hazánkkal, nevezetességeinkkel, evangélikus egyházunkkal. Így péntek a kirándulás napja volt: a siófoki Makovecz-templomot, a balatonfüredi evangélikus templomot és a tihanyi apátságot látogattukmeg.

A napot a Vértes Natúrpark szervezésében játékos „puszta-próba” zárta, amely során vegyes csapatokban tehettük próbára ügyességünket és csapatmunkánkat.

Szombat délelőtt lovaskocsikon vezettük végig vendégeinket városunk nevezetességein: a Vértes Natúrpark központját, a Gessner-házat, a Dornyi Mihály által készített maketteket, az Év Fagylaltja címet többször elnyert Csuta Cukrászdát, a csákvári Fazekas-házat, és az Esterházy-kastély parkját; de a délután már a fő eseményre, a két kórus közös zenés áhítatára való készülés jegyében telt.

A pyrbaumi Szent György Evangélikus Kórust a karnagyuk, Stephanie Schneider, a csákvári Harmonia Floriana Kórust Szebik Ildikó készítette fel a koncertre, amelyen német és magyar nyelvű műveket felváltva vezényelték.

A vasárnapi istentiszteleten Klaus Eyselein lelkész úr prédikált. Igehirdetésében a színek versengésének példája nyomán beszélt arról, hogy mindnyájan ugyanabból a Fényből származunk, és minden különbözőségünk ellenére együtt alkotunk teljességet. Utalt az idei év igéjére is – „Törekedj békességre, és kövesd azt!" –, és hozott ajándékba egy színes képet is, melyet egy olyan iraki menekült készített, aki a neumarkti evangélikus gyülekezetben talált hosszú idő után békességet.

A képen a színeket Jézus Krisztus keresztje teszi elválaszthatatlanná. Szép szimbóluma ez a két gyülekezet és a testvérkórusok virágzó kapcsolatának is.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!