Zene és evangélium – Koncertek a Balaton északi partján

Zene és evangélium – Koncertek a Balaton északi partján

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton (archívum)
Díjtalan régizenei hangversenyekkel várják az érdeklődőket Nagyvázsony, Nemesleányfalu és Szentantalfa evangélikus templomaiba. Az idei koncertekről Németh Szabolcs lelkészt, a hangversenysorozat szervezőjét kérdeztük.

A Mencshely-Nagyvázsony-Szentantalfa-Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség templomai nemcsak a 18–19. századi, professzionálisan felújított és kiváló hangzású orgonáiról híresek, hanem az észak-balatoni festői táj és a műemléktemplomok is méltán invitálják az utazókat, hogy a strandolás mellett felkeressék az ottani evangélikus templomokat is. A nyaralás ugyanis egyszerre kikapcsolódás és töltekezés, melyhez az igényes zene nem is akárhogyan tud hozzájárulni. Elég, ha csak Luther Márton gondolatára gondolunk:„A zene a felzaklatott ember legjobb megnyugtatója. A zene Isten ajándéka, nem emberi dolog. Ugyanis elűzi az ördögöt és megvidámítja az embert.”

Mindezeket felismerve a gyülekezet és annak lelkésze immáron közel tizenöt éve szervez a helyiek és nyaraló érdeklődők számára komolyzenei hangversenyeket. A műemlékhangszerek régizenei előadásokra adnak lehetőséget, így részben orgonakoncertek, de kamarazenei hangversenyeket is tartanak. „Idén is lesz olyan hangversenyünk, amin orgonista, énekes és hegedűművész fog közösen előadást adni” – mondta a közelgő kamarazeni előadásról Németh Szabolcs.

„Hangversenyeink műsora olyan összeállítás, mely önmagában is hordozza az igét. A művek könnyebb megértése érdekében a koncerteken szólni szoktunk azok tartalmairól, érdekességeiről. Idei műsorunk istentiszteletekre írt alkotásokból áll, de olyan darabok is elhangoznak majd, melyek a maguk igényességével hordozzák az igét. Ezenkívül a helyszín, a templom is szakrálissá teszi az alkalmakat” – fogalmazott Németh Szabolcs. Az evangélikus lelkésztől azt is megtudtuk, hogy a hangversenyeken külön istentiszteletet nem tartanak: „Hiszünk a zene megszólító erejében. Szentantalfán a hangversenyeket követően szeretetvendégséggel is várjuk majd a jelenlévőket, ott az előző években komoly beszélgetéseink voltak.”

A gyülekezet lelkészétől megtudtuk, hogy a hangversenyekre a helyi lakosok örömmel járnak, de a turisták, nyaralók számára is vonzó alkalmak ezek a rendezvények. Mivel a koncerteket a strandokon is hirdetik, így sokszor a Zánkán és a környékben pihenők este útra kelnek, hogy részt vegyenek az ingyenes hangversenyeken. „Ezeken a hangversenyeken olyan emberek is megfordulnak, akik nem tartoznak szorosan a gyülekezetünkhöz. Többen nem is evangélikusok, vannak, akik semmilyen felekezethez nem kötődnek. Mi nyitott ajtóval várunk mindenkit! Abban bízunk, hogy koncertjeink nem csak kulturális és szellemi élményt jelentenek, hanem a híveknek megerősítést, a keresőknek pedig invitálást, az evangéliumhoz való közelebb kerülést nyújtja” – mondta az evangélikus lelkész.

A koncertsorozat előzményeivel kapcsolatban Németh Szabolcstól megtudtuk, hogy ő 2004-ben került a gyülekezetbe. Akkor a szentantalfai templom 1869-ben készült orgonája már fel volt újítva, de a nemesleányfalui és nagyvázsonyi orgonák még használhatatlanok voltak. A lelkész elmondta: „Megörülve a szentantalfai kiváló hangszerünk lehetőségeinek elkezdtünk nyaranta hangversenyeket tartani. Kormos Gyula, egyházunk Országos Egyházzenei Szolgálatának műemlékorgona felügyelője jelezte, hogy pályázati úton lehetőségünk lenne felújítani a romos, ugyanakkor egyedülálló régi hangszereinket. 20092011 között sikerült a nemesleányfalui orgonát az eredeti, 18. századnak megfelelő módon restauráltatnunk. Onnantól már két helyszíne lett nyári hangversenyeinknek. 2016-ban a nagyvázsonyi, szintén 18. századi orgonánk felújítása is megtörtént, 2017-től immáron három helyszínen várjuk az érdeklődőket.”

Nyári hangversenyek a Mencshely-Nagyvázsony-Szentantalfa-Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség szervezésében

Nagyvázsony, (vár melletti) evangélikus templom
(8291 Nagyvázsony, Temető u. 1.)
Június. 30. vasárnap, 18:00 óra: dr. Szilágyi Gyula orgonaművész hangversenye
Július 5. péntek 17:00 óra: Győrffy István zeneszerző, tanár orgonahangversenye
Július 19. péntek 17:00 óra: dr. Finta Gergely orgonaművész hangversenye
Augusztus 16. péntek 18:00 óra: Gerencsér Zoltán és Németh Sándor zeneművész-tanárok hegedű-orgona hangversenye

Nemesleányfalu, evangélikus templom
(8291 Nagyvázsony, Nemesleányfalu u. 13.)
Július 29. hétfő 17:00 óra: Szurasenkó Dániel zeneművész blockflöte hangversenye

Szentantalfa, evangélikus templom
(8272 Szentantalfa, Hrsz. 372. Kertalja u. felől parkoló)
Július 14. vasárnap 18:30 óra: dr. Szilágyi Gyula orgonaművész hangversenye
Augusztus 9. péntek 18:30 óra: Elischer Balázs orgonaművész hangversenye
Augusztus 17. szombat 18:30 óra: Gerencsér Zoltán és Németh Sándor zeneművész-tanárok hegedű-orgona hangversenye

A koncertekre a belépés díjtalan, a szervezők adományt elfogadnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!