Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 19.


Sára és Márió, valamint Gréta, Margit, Megyer napja.

[Az Úr] elküldött (...), vigasztalok minden gyászolót. (Ézs 61,1b–2)

Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. (Mt 5,4)

Olvasmányok: Róm 9,31–10,8 és Lk 6,1–5

 

Lelki útravaló a mai napra

Azt mondjuk, Isten szeret, megvigasztal, boldoggá tesz. Mert élünk, van egészségünk, vannak szeretteink, ezért erőt ad, megvéd annyi veszedelemben. Csakhogy ez túl elméleti! Hiszen az életünk elfogy, egészségünk megromlik, szeretteink elmennek, erőnk alábbhagy, a veszedelem pedig bármikor elérhet. Nosza, betesszük hát ezeket az igéket is Isten ígéreteinek hosszú sorába: majd a jövőben váltja be őket! Várjuk azt a jövőt. Ám ez sem stimmel: akik a szentnek tartott célokért valaha is életüket áldozták, miért tették? A jövőben megvalósuló örömökért? Aligha. Akik hitükért lemondtak az életükről, mentek békével az oroszlánok szájába, inkvizíció elé, gályára, bujdosásba – miért tették? Várták, hogy eljön egy jobb kor, amikor szabadok és boldogok lesznek? Nem. Arra számítottak, hogy az örökkévalóságban rehabilitációt kapnak Istentől, valamiféle kárpótlási jegyet, amelyet beválthatnak? Nem. Akik az életüket adták valaha is az Isten igéjéért, a maguk lelkiismerete miatt tették. Mert ők úgy tudták az életüket a helyén. Mert nekik így volt rendben a szívük. Így voltak boldogok.
És így a vigasztalás igéje, amelyet Ézsaiás hirdet és Jézus Krisztus beteljesít, különös értelmet kap: Isten áldása a vele való közösségben teljesül. Nem az események fordulatában, hanem azok vele való átélésében.

*

Atyánk! Minden lehetséges nálad. Szereteted mindenható. Áldunk téged azért, hogy legyőzted, ami tőled elválaszt, és hogy újra meg újra győzöl bennünk a reménytelenség felett, Jézus Urunk által. Ámen.

Szerző: Schermann Gábor

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982