Egy német püspök fájlalja az egyre növekvő EU-ellenességet

Egy német püspök fájlalja az egyre növekvő EU-ellenességet

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Újvidék – Petra Bosse-Huber, a németországi protestáns egyház külügyekért felelős püspöke az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) Újvidéken, (Novi Sad, Szerbia) tartott nagygyűlésén arról beszélt, hogy Európára mint békeprojektre már nem lehet tekinteni, mert ahhoz talán épp a megszokottá vált, békés hétköznapok és az egyre inkább érzékelhető szétszakítottság miatt már nincs elegendő ereje. A szakadások több területen, például a Brexit és az EU-reformok körüli viták, valamint a populizmus és nacionalizmus kapcsán figyelhetők meg – derült ki Bosse-Hubernek a franciaországi Emmanuel ortodox metropolitával és Justin Welby canterburyi érsekkel Európa jövőjéről szóló vitájából.

Ugyanakkor a püspöknő kiemelte, hogy Európa egyik legnagyobb politikai és gazdasági potenciálja az emberi jogokért való példamutató felelősségvállalásban van.

Welby szerint Európát nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye, de jelenleg törékeny állapotban van, ahogy a világ sok más régiója is. Az anglikán egyház vezetője összevetette a helyzetet a keresztény értékekkel, a szeretettel, alázattal és a vendégszeretettel. Jóllehet ezek ártalmatlannak tűnő értékek, mégis kontrasztban állnak sok mindennel, ami jelenleg Európát jellemzi. 

Emmanuel metropolita az Európát formáló emberi jogok szerepéről szólt, és ennek okán felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat a hangsúlyt túlzottan is az egyénre fekteti. Ez azonban hamisan tesz egyenlőségjelet az emberi jogok és az individualizmus közé, a szociális értékek kárára.

A CEC a római katolikus egyház kivételével minden nagyobb európai keresztény egyházat magában foglal. Az ötévente megrendezett nagygyűléseken az ökumenikus közeledés mellett a társadalmi kérdések megvitatásának fóruma is. Az idei nagygyűlés május 31-től július 6-ig tartott. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!