„A magyarok segítsége nélkül nem tudtunk volna visszajönni”

„A magyarok segítsége nélkül nem tudtunk volna visszajönni”

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Erbil – Napról napra több család térhet vissza otthonába a magyar segítségnek köszönhetően – jelentette be Irakból a közmédiának adott élő interjúban Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője. Az Iszlám Állam 2014-es előretörése idején elmenekült, többségében keresztény családok a terrorszervezet kiűzését követően kezdtek visszatérni, ám otthonukat legtöbb esetben feldúlva, részben vagy egészen lerombolva találták.

Lehet László elmondta, az elmúlt napokban végiglátogatott családok közül sokan kiemelték: a magyar segítség nélkül még sokáig esélyük sem lett volna visszaköltözni és eredeti lakóhelyükön újrakezdeni életüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet visszatelepülést segítő programját a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósítja meg, a célkitűzéshez a Magyarországi Evangélikus Egyház is csatlakozott. A családok százainak helyben maradását és újrakezdését segítő magyar program folytatódik. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet tavaly ősszel jelentette be iraki szerepvállalásának egy újabb elemét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végzett humanitárius munka első, most befejeződő, 125 millió forintos szakaszában a magyar segélyszervezet 55 lakóházat épített újjá Karakoshban, egy fiú- és egy lányiskolát újított föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezte el Alkoshban. Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család kapott téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat. A kézzelfogható segítség mellett a segélyprogram fontos eleme a pszichoszociális segítségnyújtás is a sokat szenvedett családoknak. A nagyszabású segélyprogram végrehajtását a segélyszervezet a 2016 óta működő erbili irodája mellett a közelmúltban Bashiqában létrehozott visszatelepülési központjuk, illetve több helyi partnerszervezet is segíti. 

A többségében üldözött keresztény családok visszatérését és helyben boldogulását támogató segélyprogramhoz adománygyűjtéssel csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Az evangélikus gyülekezetek 2017 adventjén 15 millió forintot gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően további 17 család házának felújítását végzi jelenleg is az Ökumenikus Segélyszervezet Bashiqában. A segélyszervezet Irakban tartózkodó küldöttségéhez csatlakozó Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő az elmúlt napokban személyesen is találkoztak a támogatott családokkal, illetve több meghatározó helyi keresztény egyház vezetőivel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A segélyakciók által támogatott üldözött kisebbségek közül kiemelkednek a keresztény közösségek, akik legtöbb esetben néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet a duhoki székhelyű Christian Aid Program Norhtern Iraq (CAPNI), valamint a szulejmánijjai székhelyű Rehabilitation, Education And Community Health (REACH) helyi partnerszervezetivel együttműködésben végzi munkáját Irakban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!