Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 10. 25.


Blanka és Bianka, valamint Dália, Kadosa, Mór napja.

Ámósz így válaszolt: Pásztor vagyok én, és fügét termesztek. De elhívott engem az Úr a nyáj mellől, és ezt mondta nekem az Úr: Eredj, és prófétálj népemnek, Izráelnek! (Ám 7,14b–15)

Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta Simont és Andrást, Simon testvérét, amint hálót vetettek a tengerbe, mivel halászok voltak; és így szólt hozzájuk Jézus: Kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket. (Mk 1,16–17)

Szentháromság ünnepe utáni huszadik (Biblia-)vasárnap

Olvasmányok: Mk 10,2–9(10–12)13–16 és 2Kor 3,3–6(7–9)

Lekció: Jn 20,30–31
ApCsel 8,26–40

Igehirdetési ige: Mal 2,5–6

 

Lelki útravaló a mai napra

Istennek terve van az életeddel. Neked is vannak terveid, álmaid, céljaid. Lehet, hogy te úgy gondolod, hogy ezek eléréséhez a lehető legrövidebb úton kellene eljutnod. Isten azonban jóval kacskaringósabb utakon vezethet, mint azt szeretnéd. És sokszor nem is kifejezetten az a célja, amit te elterveztél magadnak. Útközben megfáradhatsz, elcsüggedhetsz, elbizonytalanodhatsz. Egy ismeretlen szerző azonban így biztat: „Amikor Isten elvisz téged a legvégsőkig, bízd rá magad teljesen, mert csak két dolog történhet. Amikor zuhanni kezdesz, ő vagy elkap téged, vagy megtanít repülni.”

Biztos vagyok benne, hogy a pásztor és fügetermesztő Ámósz sem Izrael prófétájának készült, és a halászatból élő Simon Péter és András sem arról álmodozott, hogy egyszer emberhalászok lesznek Jézust követve. Isten terve mindig felülmúlja a miénket. Ő mer rólunk nagyot álmodni. Nem a képességeinket nézi, hanem a készségünket. Nem azt kérdezi, hogy képes vagy-e rá, hanem csak azt, hogy kész vagy-e rá. Nem azt nézi, hogy kik vagyunk, hanem hogy kivé válhatunk őmellette. Számtalanszor elbukhatunk a ránk bízott feladatban, ő azonban jön, és újra és újra felemel. Van, hogy a tenyerébe zuhanunk, van, hogy ideig-óráig megtapasztalhatjuk, hogy mit jelent szárnyalni, repülni az ő szolgálatában.

Nem tudhatod pontosan, hogy Istennek mi a terve az életeddel, de bátran rábízhatod magadat, mert az ő terve a legjobb a számodra.

*

Uram, köszönöm az életemet, és hogy benned megtalálhattam az életem célját is. Vezess engem hűségesen, és taníts mindennap arra, hogy melyik úton járjak. Készíts fel az előttem álló feladatokra, szolgáló szeretettel indíts testvéreim felé, és segíts úgy élni, hogy életem a te dicsőségedet szolgálja. Ámen.Szerző: Pápai-Tóth Orsolya

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran