Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 12. 15.


Valér, valamint Detre napja.

Erőt vettek rajtunk a bűnök, de te megbocsátod vétkeinket. (Zsolt 65,4)

Zakariás így szólt: Téged pedig, kisgyermek, a Magasságos prófétájának neveznek majd, mert az Úr előtt jársz, hogy elkészítsd az ő útjait, hogy megtanítsd népét az üdvösség ismeretére bűneik bocsánata által, Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat minket a felkelő nap a magasságból. (Lk 1,76–78)

Advent 3. vasárnapja

Olvasmányok: Lk 1,67–79 és 1Kor 4,1–5

Lekció: Mt 11,2–10
1Kor 4,1–5

Igehirdetési ige: Jer 1,17–19

 

Lelki útravaló a mai napra

A Bibliát nevezhetnénk a fordulatok könyvének is. Isten szeretetének, jóságának a kibontakozását látjuk a teremtés eseményeiben, az első emberpár életében. De azután jön a bűnbeesés, és minden megváltozik: a rend helyére a rendezetlenség lép, az Istennel való harmonikus viszonyt felváltja a diszharmónia. Isten újabb lépéseket tesz az emberért, szeretete újabb áldozatokra készteti őt teremtményéért, s irgalmának újabb és újabb cselekedeteivel terelgeti övéit a vele való kapcsolat biztonságába. A zsoltáros őszinte, bűnbánó, de Isten irgalmát magasztaló szavai ezen a tapasztalaton alapulnak: bűneink elválasztanak tőle, de ő a megtérőt feloldozza, nem taszítja el magától.

Zakariás fiának, Keresztelő Jánosnak a születéskor így láthatta meg a Szentlélektől ihletett módon Isten és ember történetének legnagyobb fordulatát: a Megváltó születését, a „felkelő nap” fényességének örömét. A hajnal képe van ebben a költői szépségű kijelentésben, amely szépségével, erejével, az új kezdet reménységével élteti az Istenben hívő embert. Zakariás személyes, családi életében is megtapasztalta a csodát, időskorukban megszületett a várva várt gyermek. De megadatik számára az is, hogy túllásson a „földi, e világi” örömön, hogy meglássa: a megígért Messiás eljön, s Isten és ember kapcsolatának kezdetét veszi egy új korszaka. Isten szeretete így testesül meg földi életünk eseményeiben, de legfőképp abban, hogy elküldte az ő Fiát ebbe a világba. Igen, Jézus érkezése így adott új irányt és reménységet az ember számára, mely az ő országába vezet.

Szerető mennyei Atyám! Köszönöm, hogy szereteted legyőz minden akadályt az életemben, mindent a kezedbe helyezhetek. A Te áldásod legyen ezen a mai napon! Ámen.


Keczkó Pál


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran