Kertet avattak a nagyváradi evangélikus óvodában

Kertet avattak a nagyváradi evangélikus óvodában

Share this content.

Forrás: erdon.ro, szöveg: P. Nagy Noémi
Nagyvárad – Kertet avattak a nagyváradi evangélikus-lutheránus óvodában 2016. október 17-én délután. Az avatóünnepséget az óvoda tanévnyitó istentiszteletének keretében tartották meg, amelyen jelen volt a népszerű és közismert Bálint gazda is Magyarországról.

Romániában elsőként Nagyváradon, az evangélikus óvoda udvarán hoztak létre óvodakertet, ami Magyarországon a dr. Bálint György fővédnöksége alatt álló iskolakert koncepcióba illeszkedik. Az elkészült óvodakertért az evangélikus óvoda tanévnyitó istentiszteletének keretében adtak hálát a tanintézmény vezetői, munkatársai, szülők és gyerekek. A hétfői avatóünnepségen többek között Bálint gazda is jelen volt. A megjelenteket Mátyás Attila lelkész köszöntötte. Mint elmondta, ezen a kettős ünnepen „hálát adunk a megvalósult óvodakertért és az előttünk álló tanévért”. Igehirdetésében három fontos dologra hívta fel a figyelmet: az örömre, a hálára és a bizalomra.

Az ötlettől a megvalósításig

Mátyás Judit, az óvoda menedzsere röviden ismertette az óvodakert létrehozásának történetét, az ötlettől a megvalósításig. Mint elmondta, pár éve merült fel néhány lelkes szülőben az óvodakert gondolata, ahol a gyerekek zöldségeket, növényeket ültethetnek el, nevelhetnek, és ha eljön az ideje, akkor be is takaríthatják, megkóstolhatják munkájuk gyümölcsét. Mindezzel a gyermekek közelebb kerülnek a természethez, megismerkednek a növénytermesztéssel és az egészségesebb élettel. Mátyás Judit köszönetét fejezte ki minden támogatónak, szülőknek és a különböző cégeknek, amelyek a Bethlen Gábor Alap támogatása mellett hozzájárultak az óvodakert megvalósításához.

Fontos a tankert

Dr. Bálint György a tankertek jelentőségéről beszélt. Elsőként a koncepció létrejöttét ismertette, majd saját példán keresztül mutatta be, miért is van szükség ilyen tankertekre, nem csak Magyarországon, hanem Romániában is. „Remélhetőleg most már itt is elterjednek az iskolakertek” – mondta el, hozzátéve, hogy a tankertek révén a gyerekek újból megismerik és megszeretik a természetes környezetet, növénytermesztési ismereteket szerezhetnek, tudni fogják, hogyan lesz a magból termés, megkóstolhatják mindazt, amit maguk termesztettek, eközben kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot is nyerhetnek a munkáról, az értékek előállításáról. Lukács József, a kertet kivitelező magyarországi Nádland Kft. ügyvezető igazgatója megköszönte Bálind gazda útmutatást, amivel minden kert megépítésénél ellátja őket. Kiemelte, hogy eddigi tapasztalatai szerint a gyermekek szeretnek az osztályteremtől elszakadva gyakorlatban tanulni a természetről.

Az ünnepség alkalmával fellépett az Énekmondó Együttes (Szilágyi Ágnes, Lévay Tünde, Kiss Tünde és Kiss Huba), verset szavalt Nagy Fanni és Nagy Bernadett, valamint énekelt Nagy Lilla.

A beszédeket és a műsort követően a jelenlevők megnézték az óvodakertet is, ahol a gyerekek Bálint gazdával közösen tulipánhagymákat ültettek. Korábban a kertbe két gyümölcsfa is került.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!