Isten terített asztalánál – Találkoztak a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület gyülekezeti elnökségei

Isten terített asztalánál – Találkoztak a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület gyülekezeti elnökségei

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Révfülöp – Az istentisztelet és az úrvacsora gyakorlati kérdései jelentették a fő témát a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület gyülekezeti elnökségeinek találkozóján, amelyet 2020. február 21. és 22. között tartottak Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. A rendezvény mottóját a 23. zsoltárból vették a szervezők: „Asztalt terítesz nekem…” (Zsolt 23,5).

Pénteken este, a közös vacsora után Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő köszöntötte a résztvevőket. Majd Szabóné Mátrai Mariann, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) nyugalmazott oktatója tartott előadást Istentiszteleti útkeresések gyülekezeteinkben címmel. Hallgatóságával együtt arra kereste a választ, hogy az egyházi alkalmak tartalmának, azaz az evangélium megőrzése mellett hogyan és miért érdemes a struktúrán változtatni. „Az alternatív istentiszteletek a túlbeszélt alkalmak helyett a lelki átélés és a való élettel törtnő találkozás lehetőségét kínálják fel” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan négy különleges istentiszteleti formát ismerhettek meg a jelenlévők: Varga Tamás rábaszentandrási lelkész a Mocorgó elnevezésű, családoknak szóló alkalmat mutatta be, melyen bábokat használnak a történet jobb megértetéséhez; Vladika Zsófia téti lelkész a közösségében gyakorolt Taizé-i liturgiát ismertette; A soproni gyülekezetben nemrég elindult, Tízórai – lelki táplálék mindannyiunknak címet viselő istentiszteleti formáról Pelikán András beszélt; Végül Baranyay Csaba kőszegi lelkész a minden vasárnap megtartott családi istentiszteletükről szólt.

A napot Honthegyi Zsolt keszthelyi lelkész áhítata zárta (Zsolt 23,1-2 alapján). Bárányok legeltetésével kapcsolatos személyes élményei alapján hangsúlyozta: élet-halál kérdése a birka számára, hogy a pásztor megtalálja.

Szombaton reggel Klimentné Ferenczy Andrea esztergomi lelkész (Zsolt 23,3-4 alapján tartott) igeszolgálatával folytatódott a program. Ezután a közegyházi programok, lehetőségek terített asztala várta a résztvevőket. Homoki Pál soltvadkerti lelkész az idei Szélrózsa-találkozó helyszínét és várható programjait mutatta be. Boda Zsuzsa és Kézdy Beáta újságírók a Luther Kiadó kínálatát, újdonságait ismertették. Baranyay Csaba kerületi missziói lelkész pedig a május 23-án, Balatonbogláron tartandó egyházkerületi missziói napról adott tájékoztatást.

A találkozó második fő témáját, az úrvacsora kérdését járta körül dr. Hafenscher Károly (az EHE tanszékvezető professzora) Az Úr terített asztala című előadásában, melyben bemutatta a magyar gyülekezeti gyakorlatot, majd kitért az ökumenikus vonatkozásokra is. Az úrvacsora éve kapcsán az előttünk álló feladatokra és lehetőségekre hívta fel a figyelmet; véleménye szerint tisztázni kell többek között a gyermekúrvacsora kérdését, az osztás megfelelő módját, illetve gyakoriságát, rendszerességét is. „Az úrvacsora létkérdés, ne ezen spóroljunk az idővel” – mondta.

A konferenciát lezáró úrvacsorai istentiszteleten Szemerei János püspök hirdette Isten igéjét (Zsolt 23,5-6 alapján). Az előzőleg elhangzottakat mintegy összefoglalva így fogalmazott: „Az úrvacsora legnagyobb csodája az Úrral való kapcsolat, mert az Ő közelében lenni különleges ajándék. Az örök élet előtapasztalata az úrvacsora; azé a mennyei asztalé, amely a méltatlanok, bűnösök számára kinyílik”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!