„Isten szavának igazát, a szív a dalban éli át”

„Isten szavának igazát, a szív a dalban éli át”

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Horváth Szabolcs
Békéscsaba – A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Calandrella Kamarakórus is nagyszabású, különleges műsorral készül az Alföld Quartettel közösen. A kamarakórus művészeti vezetője és karnagya, Kutyejné Ablonczy Katalin egy olyan programot álmodott meg, melynek végighallgatásával a publikum egy igazi időutazáson vehet részt. A műsor terve már kész, jelenleg a próbák zajlanak.

„Luther korától kezdve egészen a kortárs evangélikus zeneszerzőkig jutunk el az előadás során – mondta a karnagy. – Öt olyan zeneszerzőt választottam, akik evangélikus énekeket dolgoztak fel, és műveiken keresztül felidézhetünk egy-egy korszakot. Énekelünk például Johann Waltertől, aki Az erős vár a mi Istenünk című, Luther Márton által írt korált tette át két szólamra, amely az evangélikusok himnusza is egyben. Felcsendül majd Telemann és Mendelssohn egy-egy műve is, valamint a tőlünk megszokott Ola Gjeilo, kortárs evangélikus zeneszerző kórusra, vonósnégyesre és zongorára írt szerzeményei is, melyekben közreműködik az Alföld Quartet és Rázga Áron, zongoraművész. Nemcsak az évszázadok miatt volt nehéz összeállítani  a műsort, hanem azért is, mert témában is össze kellett fonni az egészet. Aki ezt meghallgatja, nemcsak idő, hanem egy lelki utazáson is részt vehet majd.” Hozzátette, hogy címet még nem találtak a koncertnek, de az egyik kórustag egy Luther-versben ezt olvasta: „Isten szavának igazát, a szív a dalban éli át.” Ennek az előadásnak ez lehet a mottója, ami köré egy meghitt, áhítattal teli előadás épülhet fel.   

A minőségi, élő kamarazene kedvelői, ezt a reformáció 500. évfordulója alkalmából életre hívott előadást, várhatóan áprilisban láthatják és hallhatják a Csabagyöngye Kulturális Központban.     

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!