Irakban tartott pünkösdi istentiszteletet az evangélikus elnök-püspök

Irakban tartott pünkösdi istentiszteletet az evangélikus elnök-püspök

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: MÖS
Bakhitma – A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az észak-iraki bakhitmai asszír keresztény gyülekezetnek hirdette az igét pünkösdvasárnap. A Youkhana Emanuel esperessel közösen tartott istentiszteleten elmondott prédikációjában Fabiny Tamás kiemelte, a világ ezen a részén, ahol a keresztények az elmúlt évszázadokban különösen is sokat szenvedtek, reményt adhat az a pünkösdi üzenet, hogy a megbékélést nem kizárólag a politikai és gazdasági hatalmaktól, hanem a Szentlélek békességet teremtő erejétől is várhatjuk.

Az elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelővel együtt, csaknem egy hete érkezett Irakba az Ökumenikus Segélyszervezettel. Az elmúlt napokban a magyar küldöttség számos szír katolikus, ortodox és káld egyházi vezetővel találkozott, hogy első kézből tájékozódjanak a keresztény kisebbségek jelenlegi helyzetéről. Mint ismeretes, az Iszlám Állam 2014-es térnyerésével az ősi gyökerekkel rendelkező helyi keresztény közösségek különösen is nehéz helyzetbe kerültek. Egyes közösségek 90%-a esett áldozatul az ISIS kegyetlen pusztításának, és a területek visszafoglalásakor zajló bombázások, illetve harcok is óriási rombolást végeztek településeiken. Azok a családok, akiknek 2014-ben néhány óra állt rendelkezésére, hogy elmeneküljenek, a terrorszervezet kiűzése után lerombolt házakat találtak egykori otthonuk helyén.

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2017 végén közel 300 gyülekezet bevonásával tartott adománygyűjtést az iraki üldözött keresztények megsegítésére. Az összegyűlt 15 millió forinttal az egyház az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramjához csatlakozott. A 2014 óta folyamatosan a térségben dolgozó magyar szervezet a pénzből 17 a harcokban megrongált lakóház felújítását végezte el a Moszul közelében található Bashiqában.

Fabiny Tamás kiemelte: „Különösen is nagy élmény volt találkozni Bashiqában azokkal a családokkal, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet magyar evangélikusok adományaiból újította fel otthonát. A személyes találkozásunkkor biztosítottuk őket, hogy az imádságokon túl a jövőben is támogatni fogjuk őket az újrakezdésben, hazatérésünk után pedig a lehető legszélesebb körben számolunk be az itt látottakról.”

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A segélyakciók által támogatott üldözött kisebbségek közül kiemelkednek a keresztény közösségek, akik legtöbb esetben néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végzett humanitárius munka első, most befejeződő, 125 millió forintos szakaszában a magyar segélyszervezet 55 lakóházat épített újjá Karakashban, egy fiú- és egy lányiskolát újított föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezte el Alkoshban. Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család kapott téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat. A kézzelfogható segítség mellett a segélyprogram fontos eleme a pszichoszociális segítségnyújtás is a sokat szenvedett családoknak. A nagyszabású segélyprogram végrehajtását a segélyszervezet a 2016 óta működő erbili irodája mellett a közelmúltban Bashiqában létrehozott visszatelepülési központjából koordinálja. A magyar szervezet munkáját több helyi partnerszervezet, köztük a duhoki székhelyű Christian Aid Program Norhtern Iraq (CAPNI), valamint a szulejmániai székhelyű Rehabilitation, Education And Community Health (REACH) segíti.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!