„Ti kinek mondotok engem?” – A Déli Egyházkerület családi missziói napján jártunk

„Ti kinek mondotok engem?” – A Déli Egyházkerület családi missziói napján jártunk

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Fotó: Kiss Tamás, Wagner Gyula, videó: Győri András Timótheus, technikus: Pónya Levente, Schrempf Krisztián, hangmérnök: Bornyász Péter, Garai György, kameraman: Győri András Timótheus, Sturmné Tomka Erzsébet
Budapest – A Pestszentimrei Sportkastély adott otthont pünkösdhétfőn, 2018. május 21-én a Déli Evangélikus Egyházkerület családi missziói napjának. Az alkalmon igehirdetés, kerekasztal-beszélgetés, fórumok, koncertek mellett sor került az istentiszteleten a nyugdíjba vonuló Gáncs Péter püspök búcsúztatására is.

A nap a Győri Gábor Dávid iskolalelkész vezette pestszentlőrinci Új teremtés együttes szolgálatával indult, majd Deák László kispesti, az egyházkerület missziói lelkésze, az alkalom moderátora köszöntötte az egybegyűlteket.

Őt követték a kerület felügyelőasszonyának, Radosné Lengyel Annának, valamint Győri Gábor Ádám esperesnek a gondolatai.

Mt 16 13-15 alapján igét hirdetett Sefcsik Zoltán szekszárdi lelkész, aki személyes kérdésként mindenki számára felvetette a jézusi kérdést: „Hát ti kinek mondotok engem?”

A pünkösdnek jeles napján címmel Sebestyén Márta Kossuth- és UNESCO-díjas magyar népdalénekes és Andrejszki Judit barokk szoprán, csemballó- és orgonaművész zenei ízelítője következett.

Ezután Deák László vezetésével Pünkösdi ébredés 2018? címmel kerekasztal-beszélgetésre került sor dr. Győri József gyermekorvos, missziói munkatárs, Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke és Szabóné Mátrai Marianna evangélikus lelkész közreműködésével.

A délután folyamán számos érdekes program kínálkozott. Sefcsik Zoltán vezetésével az igehirdetést lehetett továbbgondolni, egy másik fórumon pedig Sóoldatmisszió címmel dr. Győri Józseffel beszélgetett Radosné Lengyel Anna. A börtönmisszió volt a téma Vatai Gyula börtönparancsnok és Deák László között. Sokan voltak kíváncsiak a Tíz példázatra, amelyet Gryllus Dániel és barátai, Smidéliusz Gábor, Huszák Zsolt, Becze Gábor, Apáti Ádám és Pintér Zsolt adtak elő a Luther-kápolnában.

A békéscsabai Calandrella Kamarakórus, az Alföld Quartet és Rázga Áron zongoraművész koncertjén klasszikus dallamok csendültek fel.

Sor került az egyházkerületi díjak átadására is. Tessedik Sámuel-díjat és az Év Lelkésze kitüntető címet kapott Koskai Erzsébet lelkésznő, a Tessedik Sámuel-díjat és az Év Pedagógusa kitüntető címet Gruber László tanár vehette át. Tessedik Sámuel-díjjal és az Év Diakónusa címmel Láng Emese Anna diakóniai munkatársat tüntették ki. Ordass Lajos-emlékplakettet kapott Szirmai Zoltán lelkész, Győri János Sámuelné gyülekezeti munkatárs és Győri Gábor Ádám lelkész. Prónay Sándor-emlékplakettet vehetett át Péczka Ferenc, Dénes Erzsébet és Suhajda Kirsztiánné Szerványszky Judit. Hűségérmet kapott dr. Tóth Ferenc, Köhler Julianna, dr. Czinkóczky Mihály, Zalán Péter és Buják Emil.

A djíátadó után Radosné Lengyel Anna beszélgetett Koskai Erzsébettel, Gruber Lászlóval és Láng Emese Annával.

Elbúcsúztak az egyházmegyék Gáncs Pétertől, apró figyelmességeket ajándékozva.

A záró istentiszteleten igét hirdetett a nyugdíjba vonuló püspök Mt 16,16-19 alapján. A liturgiában szolgált Kondor Péter és a Sztehlo-gimnázium diákjai. Úti áldást osztott Kondor Péter megválasztott püspök.

A missziói nap offertóriumával a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) munkáját, valamint a soroksári evangélikus gyülekezetplántáló missziót lehetett támogatni.

KÉPGALÉRIÁK:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!