Skip to main content

Lelki táplálék

  • 2024. június 25. Kedd

Napi igék

„Hallgassatok rám, ti konok szívűek, akik messze vagytok az igazságtól! Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik.” (Ézs 46,12–13a)

„Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk.” (Róm 10,10)

Lelki útravaló a mai napra

Makacs, dacos, konok, azaz kamasz. Mintha csak egy kamaszról hallanánk a jelzőket, aki nem akar a felnőttre hallgatni, csak a saját útján járna, mert "tudja, mi a jó neki". Ilyen kamaszszerű volt a viselkedésük a választottaknak is, akik újra és újra fellázadtak Isten ellen, mert semmi nem volt jó nekik. Úgy gondolták, az általuk megtalált széles út is megfelelő lehet. Ilyen kamaszszerű a viselkedése sokszor a 21. századi embernek, aki nem akar Istenről hallani, emiatt messze elkerüli a hangzó igét, és nem hisz abban, hogy a Mindenható szabadítása tényleg létezik.

Az ókori világ viszontagságai között és a mai ember önfejűségének egyaránt szól a figyelmeztetés: "Hallgassatok rám!" Bár nem szeretjük, ha felszólítanak minket, mert az azt jelenti, hogy elmulasztottunk valamit, nem figyeltünk eléggé valamire, nem a kellő módon és időben történt valami. Most Isten mégis hozzánk kiált. Szólít, hív, felráz langyos közömbösségünkből, unott hitkamaszságunkból, hogy vegyük észre közelségét. Itt van velünk, és igazságát adja nekünk. Itt van velünk, és kész megszabadítani bennünket. Itt van velünk, itt van köztünk, és lehet a szívünk templommá, hogy ne más, csak ő foglalja el életünk közepét (EÉ 280). Így válik a figyelmeztetés jótanáccsá, a felszólítás hívássá, a közeledő Isten Atyánkká.

*

Mindenek Atyja! Köszönöm neked, hogy figyelő tekinteted nem veszed le rólam. Köszönöm a törődést, amellyel körülveszel, szavaidat, amelyekkel tanácsolsz. Köszönöm, hogy nem hagysz magamra, hanem szüntelenül érezhetem jelenlétedet. Kérlek, add is meg nekem ezt a képességet, hogy meglássam, ahogy közel lépsz a másik emberben. Kérlek, ahogyan eddig velem voltál, légy velem ezután is. Ámen.

Szerző: Vladika Zsófia

Olvasmányok

Mt 10,26–33; 2Móz 17,1–7


A napi igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A lelki útravaló gondolatai a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára (szerk. Galambos Ádám, MEE Gyülekezeti és Missziói Osztály – Luther Kiadó, 2023) című kötetből származnak. Mindkét kiadvány megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában.

Kövesse a napi igéket e-mailben, Facebookon vagy applikáción keresztül! Iratkozzon fel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levéllel, kövesse a https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato oldalt, vagy töltse le az Evangélikus.hu-alkalmazást – benne a napi igével és a lelki útravalóval – a Google Play-áruházból vagy az App Store-ból.