Skip to main content

2023. szeptember 24. 11:00

Mehetsz!

Sorozatunkban a vasárnap zsoltárának antifónájáról elmélkedünk.

szarvas oltja szomját a folyónál

Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem! (Zsolt 42,2)

Beírom a keresőbe a szomjúság kifejezést. „A szomjúságérzet a szájnyálkahártyából kiinduló ingerület, amely a szervezetet vízfelvételre ösztönzi annak érdekében, hogy megóvja a kiszáradástól. A szomjúságérzés következménye az az összetett cselekvéssorozat, amely iható folyadék kereséséhez és végül iváshoz vezet.” – olvasható a Wikipédián. A következő cikk pedig a Házipatikára navigál, és arról szól, milyen súlyos betegségek okozhatják a folytonos szomjúságérzetet…

Heti zsoltárunk ezúttal a szomjas szarvas képét hozza elénk. Szinte látjuk is magunk előtt, ahogy megérkezik a folyóparthoz és a víz fölé hajol. Gyönyörű kép ez, és szemléletes is. A szarvas szabad. Ha érzi a szomjúságot, megy a folyóhoz.

Milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak ezzel szemben a baromfiudvar lakói! A zárt térben tartott állatokról valakinek gondoskodni kell. Ha gondatlan a gazda és elfogy a víz, szomjan pusztulnak szegények! Az üres itatónál hiába keresik a vizet, kijönni pedig az ólból nem tudnak.

Nem véletlen, hogy igénk nem a csirkék, hanem a szarvasok példáját hozza elénk, amikor az Isten utáni szomjúságról beszél. Hiszen aki szomjazza Isten jelenlétét, az indulhat, keresheti az Urat és el is juthat az Élet Forrásához!

Testvérem, ha tudatosul benned, hogy Isten közelségére, szeretetére vágysz, akkor indulj el azonnal, ne szenvedj tovább a lelki szomjúságtól!

Keresd meg azt a helyet (ténylegesen vagy képletesen), ahol Uraddal és Megváltóddal találkozhatsz!

Ha szeretnéd, hogy ő szóljon hozzád, akkor vedd kezedbe naponta a Szentírást és engedd, hogy igéje által ő válaszoljon gyötrő kérdéseidre!

S ha szenvedsz a legszörnyűbb betegségtől és rádöbbentél, hogy nem tudsz szabadulni bűneid terhétől, menj oda a golgotai kereszthez és gyógyulj!

Van rá lehetőséged! Ahogy a szarvasnak is, hogy eljusson a folyóvízhez…

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.