Skip to main content

2023. július 17. 12:29

Irgalmasság és gyengédség egy irgalmatlan világban

„Az igaz, növekvő, evangélium-központú élet gyümölcse legtöbbször a gyengédség" – idézi Baranyay Csaba Timothy Keller amerikai gyülekezetépítőt és hívja önvizsgáló utazásra az olvasót. 

Irgalmasság és gyengédség egy irgalmatlan világban

Emlékszem, a rendszerváltást megelőző időben – fiatal teológushallgatóként – sokat beszélgettünk arról barátaimmal, hogy milyen könnyen válhat maga a misszió a misszió gátjává. S itt nem csupán az agresszív formákra gondoltunk, hanem arra is, hogy milyen könnyen ki tud mozdítani bennünket békességünkből akár csak valami kicsiny sikertelenség is, amikor nem tudom meggyőzni a másik embert saját nézetem igazáról. S milyen könnyen tud irgalmatlanná válni egy jóindulatúnak látszó ember is, ha kudarcot él meg a másik meggyőzésében. Mert nemcsak az az irgalmatlan ember, akit a bosszúvágy vagy bármiféle tisztátalan indulat hajt, hanem az is tud irgalmatlanná válni, aki csak addig képes jóban lenni a másikkal, amíg az egyetért vele, amíg az ő álláspontján van egy bizonyos kérdésben.

Nemcsak a körülöttünk dúló háború, de a bennünk lévő békétlenség is egészen pontosan jelzi, hogy mennyire irgalmatlan világban élünk.

Nemegyszer tapasztaljuk, hogy már a gyermekek is milyen kegyetlenek tudnak lenni egymással, a közéletet pedig különösen is jellemzi a durva és kíméletlen kommunikáció felerősödése, amelyhez ráadásul már kezdünk teljesen hozzászokni. S ez az agresszív kommunikáció és a sok meggondolatlan (vagy ami még rosszabb, a nagyon is tudatos és átgondolt) kijelentés, valamint az állandó mögöttes szándékot sejtő prekoncepciók teljesen megbénítják még az alapvetően nyitott emberek viselkedését is.

A közelmúltban megtanultunk egy új kifejezést: „karaktergyilkosság”. Így nevezik azt a manapság teljesen bevett dolgot, amikor egy embert tudatosan ellehetetlenítenek a médiában, s addig szajkózzák valakiről a legtöbbször túlzó üzenetet, ameddig sokakban vigasztalanul lesújtó vélemény alakul ki róla. Vagyis az illető további pályája teljesen ellehetetlenül, hiszen esélye sincs arra, hogy újat kezdjen bármilyen területen is. Ezért kell vigyáznia mindenkinek, aki emberek elé áll, mert soha nem tudhatja, hogyan forgatják ki szavait és gondolatait, és miként használják fel akár a véleményével teljesen ellentétes dolog bizonyítására, amire pedig ő soha nem is gondolt.

Egy ilyen irgalmatlan világban egyáltalán nem könnyű irgalmasnak maradni s betölteni a krisztusi parancsot: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!” (Lk 6,36) Az irgalmas samáriai példázatában szereplő irgalom szó valami ilyesmit jelent: „megmozdulnak a belső részei”. Ezt mi szép magyar kifejezéssel így mondjuk: „összeszorul a szíve”. Valami megindul az emberben, aminek következtében megmozdul a keze és a lába, és képes lesz a cselekvésre, a másik felé való nyitásra.

A pár hete elhunyt amerikai gyülekezetépítőtől, Timothy Kellertől olvastam a következő mondatot: „Az igaz, növekvő, evangélium-központú élet gyümölcse legtöbbször a gyengédség.” Milyen érdekes, hogy a nagyvárosi gyülekezeti közösséget építő lelkipásztor erre a következtetésre jutott. Valószínűleg éppen azért, mert ő is érezte jól, hogy erre van leginkább szükség egy keresztény közösségben – s valójában minden közösségünkben. Arra a gyengédségre, amelynek erős missziói hatása is lehet. Mert erre vágyódnak az emberek ma is. S ha minél többünk természetévé tud válni a gyengédség, a figyelmesség, a tapintat, az irgalom, akkor egészen mássá lehet nem csupán gyülekezeteink élete, de sok házasság, családi élet s persze az egész társadalmunk is.

Az tudja igazán sugározni Isten irgalmát és kegyelmes szeretetét, aki alázattal végzi feladatát. Hány és hány soktalentumú ember bukott el, és bukik el ma is éppen azon, hogy képtelen erre a gyengédségre, mert saját vélt tökéletességében lenézi a másik embert!

Csak az tud igazán irgalmas lenni másokhoz, aki tudja, milyen sok irgalmasságot kapott Istentől. Hiszen nem önmagunktól leszünk nagylelkűvé és áldozatkésszé, hanem azért, mert egyszerűen csak továbbadjuk azt, amit magunk is kaptunk. Ez a lelkület lehet a keresztény misszió előmozdítója és áldott lehetősége ma is.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. június 11–18 -i 88. évfolyam 23– 24. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.