Skip to main content

2024. január 8. 13:31

A keresztény reálpolitikus

Wolfgang Schäuble német politikusra emlékezik Prőhle Gergely

2023. december 26-án elhunyt Wolfgang Schäuble volt német bel-, illetve pénzügyminiszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi elnöke. A politikusról Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, korábbi berlini nagykövet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője emlékezett meg a Mandiner hasábjain.

Wolfgang Schäuble német politikus

„Hiszem, hogy Isten minden szükségben annyi erőt ad a kitartáshoz, amennyire szükségünk van. Ezt azonban senki sem kapja meg előre, azért, hogy ne önmagunkra, hanem egyedül csak Őrá hagyatkozzunk. Az ilyen hitben teljesen eltűnik a jövőtől való félelem.” A karácsony másnapján, 81 éves korában elhunyt Wolfgang Schäuble gyakran idézte a nácik által kivégzett evangélikus teológus, Dietrich Bonhoeffer 1943-ban, a börtönben megfogalmazott hitvallását. Hosszú politikai pályafutása során az Isten előtti felelősség mindig együtt járt az emberek iránti felelősséggel – globálisan is, de lokálisan mindenképp: a német parlamentarizmus történetében egyedülállóan hosszú ideig, 1972 óta volt a Bundestag tagja a Baden-Württemberg tartományban található Offenburg egyéni választókerületének közvetlenül megválasztott képviselőjeként.

Schäuble szűkebb pátriája a francia határhoz közel, a Rajna völgyében, Németországnak azon a részén fekszik, ahol a szőlőművelés, a borkultúra hagyománya együtt él a korszerű technológiák kifejlesztésében elöljáró sikeres családi vállalkozásokkal – mindez egy a felvilágosodás értékeire nyitott, mégis vallásos szellemi környezetben. Politikai szocializációja a Konrad Adenauer nevével fémjelzett korszakban indult, amikor a háború után felocsúdó, gazdasági erejét egyre inkább visszanyerő Nyugat-Németország a Westbindung, vagyis a transzatlanti kapcsolatok és az európai integráció mellett köteleződött el. A Junge Union kereszténydemokrata ifjúsági szervezetbe 1961-ben, a berlini fal megépülésének idején lépett be, antikommunista elkötelezettsége egyértelmű volt – a mozgalmas 68-as megmozdulások idején is. A Bundestag tagjává akkor választották először, amikor a Willy Brandt vezette szociáldemokrata-liberális kormány keleti politikája igyekezett Németország és az egész kontinens stabilitását előtérbe helyezni, ezzel persze új piacokat teremtve és olcsó orosz energiához juttatva a dübörgő német gazdaságot. Wolfgang Schäuble okos jogászként, kiváló retorikai és taktikus tárgyalókészségével hamar feltűnt a kereszténydemokrata padsorokban, így nem volt kétséges, hogy Helmut Kohl 1982-ben kezdődő kancellárságával ő is magas pozíciók várományosa. Kezdetben a parlamenti frakció ügyvezetőjeként biztosította a kormányzati működéshez szükséges hátteret, majd 1984-től a kancellári hivatal vezetője, s ebben a minőségében a titkosszolgálatok munkáját is felügyelő miniszter lett. Innen váltott 1989-ben a Belügyminisztérium élére és vált kulcsszereplővé egy sorsfordító időszakban.

Nem kétséges, hogy Németország újraegyesülése a kedvező világpolitikai körülmények mellett az NSZK mind Nyugat, mind Kelet felé sikeres évtizedes bizalomépítő munkájának köszönhető, egy döntő pillanatban jelentős magyar közreműködéssel, amit Wolfgang Schäuble sosem felejtett el. A vizionárius Kohl-i politika azonban aligha lehetett volna sikeres, ha az Einigungsvertrag, vagyis a két német állam közötti egyesülési szerződés apró és érzékeny részleteit az akkori belügyminiszter és munkatársai nem dolgozzák ki oly nagy alapossággal. A jogalkotói pontosság mögött az a meggyőződés húzódott meg, hogy az NSZK jogrendszerének kiterjesztése együtt kell járjon a korábban a vasfüggöny mögé kényszerült németek integrálásával, s ezáltal valóban egy új nemzettudat létrejöttével. Ebből következett Schäuble egyértelmű votuma Berlin, mint új főváros mellett, és bizalmas viszonya a Keletről származó későbbi kancellárhoz, Angela Merkelhez.

A Merkel-kormány pénzügyminisztereként Schäuble nyolc éven át újra egy sorsdöntő időszakban került a politika sűrűjébe, a görög mentőcsomagok konstrukciója, az eurózóna stabilitásának megőrzése uniós szintéren is nagy tekintélyt szerzett neki. Az „európai álom” megvalósítása számára nem a retorikai légvárépítést, hanem a következetes aprómunkát jelentette, ahol a realizmus része az is, „hogy megpróbálunk egymás fejével gondolkodni Berlinben, Párizsban, de Varsóban és Budapesten is, nem kijátszva egymás ellen az európai egység és a nemzeti szuverenitás gondolatát” írta 2020-ban, a Bundestag elnökeként.

Magyarországnak ma nincs sok barátja a német politikusok között. Wolfgang Schäuble az volt. Halála nagy veszteség kétoldalú kapcsolataink és az európai politika számára. Az ember, aki egy elmeháborodott 1990-es támadása nyomán kerekesszékbe kényszerült, nagyon sok erőt kapott a Jóistentől és bizalmat a választóktól. Nem élt vissza vele. Hálásak lehetünk életéért.

* * *

Az írás szerkesztett változata a Mandiner 2024. január 4–10-i VI. évfolyam 1. számában jelent meg.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső