Skip to main content

2024. március 8. 10:03

Tervlapon maradt templomok

Csomay Zsófia korábban nem publikált templomtervei

Csomay Zsófia megépült munkái többé-kevésbé közismertek a magyar építészeti köztudatban. A budapesti Palaház, a Raoul Wallenberg vendégház, a MOME műteremháza, vagy a veszprémi Völgyikút Ház magas színvonalú, publikált, hivatkozott épületek. Portfóliójában azonban találhatunk olyan projekteket, amelyek különféle okokból nem valósultak meg, vagy nem kerültek bemutatásra, ám megismerésre érdemesek. Az Építészfórum.hu írásában ezek közül öt evangélikus templomot mutatnak be.

somay Zsófia korábban nem publikált templomtervei - Pásztó

Csomay Zsófia karrierjének első nagy elismerést hozó projektje, a békéscsabai könyvtár tervezésének lehetőségét egy KÖZTI-s belső pályázaton nyerte el, amelyért 1985-ben Hegedűs Péterrel Ybl-díjat kaptak. Későbbi munkáihoz is így jutott hozzá, rengeteg pályázaton vett részt az évek folyamán. Többek között ennek is köszönhető az a publikálatlan tervanyag, amely ezen írás apropóját szolgáltatta.

Zsófia evangélikus családban nőtt fel; a veszprémi templomba jártak istentiszteletre, illetve az ott működő elemi iskolában tanult. A templomok tervezéséhez tehát személyes élményein keresztül is kapcsolódott.

A cikk folytatása elolvasható az Építészfórum.hu oldalon.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső