Skip to main content

2023. szeptember 1. 11:50

Segítő kezet nyújtanak

Az ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona is olyan intézmény, ami ritkán szerepel a hírekben, pedig a többszöri fenntartóváltás után évek óta a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ telephelyeként működő intézményben közel száznegyvenen élnek. Egy részük itt jár köztünk, csak nem ismerjük fel őket.

ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona

„Pszichiátriai betegséggel élő emberek bentlakásos ellátását nyújtjuk ápoló-gondozó, átmeneti és rehabilitációs részleggel – kezdi az otthon bemutatását Szabó Miklós, a diakóniai központ intézményvezetője. Hosszan sorolja az elmúlt évek fejlesztéseit; az energetikai korszerűsítéseket, a tető- és ablakcseréket, a klimatizálást, a mosoda gépeinek teljes cseréjét. Ezek nagyon fontosak, hiszen az itt élők életminőségét javítják és a velük dolgozók munkáját könnyítik meg. De még fontosabbak azok a kevésbé látványos és forintosítható változások, amik főleg az elmúlt egy évben valósultak meg. Olyan "apróságok", mint a színes falak, a sok növény és virág, a kézimunkák a falakon, a szellős és tiszta szobák és közös helyiségek.

„Nem szeretném, ha egy egészségügyi intézményre hasonlítanánk. Ez egy otthon. Jelenleg százharminchét ember otthona. Mi itt nem csak úgy tartjuk vagy megőrizzük a ránkbízottakat. Komfortos helyet, perspektívát, strukturált időbeosztást, értelmes és megvalósítható célokat adunk a lakóinknak, persze egyénre szabva, mindenkinek az állapota szerint” – magyarázza Pruzsinszky-Nyíri Barbara, az otthon vezetője. Szabó Miklóssal közösen hozzák meg a stratégiai döntéseket, de ő felel a mindennapi működésért. Nincs könnyű helyzetben. A lakók között értelmi fogyatékosok is élnek a pszichiátriai betegségek ezernyi bajával küzdők mellett.

A cikk folytatása az Enyugat honlapon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső