Skip to main content

2024. január 29. 9:51

Menekülés a csicskasorból

Modern kori rabszolgáknak segít az Ótemplomi Szeretetszolgálat

A szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat immár jó másfél évtizede segít embereknek kitörni a „csicskasorból”. De tulajdonképpen mit jelent, hogy valaki modern kori rabszolga? És milyen esélyei vannak egy volt „csicskának”, miután elkerült a „tartóitól”? Ennek igyekeztünk utánajárni a helyszínen, ahol meggyőződhettünk róla: egy-egy dolgoztatottat jóval nagyobb kár is érhet annál, mint hogy nem fizetik meg tisztességesen a munkáját.

Szarvas Otemplomi Szeretetszolgalat foto Vogt Gergely Demokrata

A kaputól balra a templomi betlehemekéihez hasonló bábok, a bejárattól balra, a falon sűrűn teleírt tábla tudatja az érkezőkkel, milyen szolgáltatásokkal találkozhat az intézményben: „étkeztetés”, „házi segítségnyújtás”, „hajléktalan személyek otthona”, „szenvedélybetegek nappali ellátása”…

Szarvason járunk, a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Ótemplomi Szeretetszolgálat Vajda Péter utcai központjában. A szeretetszolgálat immár évek óta foglakozik a csicskasorban tartott emberek kimentésével és társadalomba való visszaillesztésével.

– 2010-ben indítottuk el a szenvedélybetegek klubját, ami nappali ellátást nyújtott: a legszegényebbek bejárhattak melegedni, fürdeni. Emellett – jótékonysági akcióink során – napi 800 adag ételt osztottunk ki a rászorulók között. Egy idő után aztán tudatosult bennünk, hogy a sorban álló idősek egy része csicskasorban él, vagyis olyan helyzetben van, amelyet korábban el sem tudtunk képzelni. Gondolkodni kezdtünk, hogyan segíthetnénk rajtuk – mondja Lázár Zsolt evangélikus lelkész, esperes, intézményvezető.

De tulajdonképpen mi is a köznyelvben – nem a legszerencsésebben – csicskáztatásként emlegetett jelenség? A középkorban a lovagok fegyverhordozóját, később a tiszti szolgákat nevezték csicskásnak (csicska: ’V alakú paszomány a tisztiszolga zubbonyujjának elején’ – a szerk.) A mai argóban, immár melléknévképző nélkül, ez a szó kiszolgáltatott személyt, afféle mindenest jelöl, akit „tartói” vagy „gazdái” – az őt kizsákmányoló család tagjai – ugráltatnak. A csicskasorban lévők nem kapnak értékarányos fizetést az általuk elvégzett munkáért, és vagyonbiztonságukat ellehetetlenítő, méltóságukat sértő, függő viszonyba kényszerülnek. Tulajdonképpen modern kori rabszolgák.

Oncsik János és Lázár Zsolt

És bár minden eset egyedi, a szeretetszolgálat munkatársai előtt mára kirajzolódtak bizonyos sémák:

– Jellemzően abból az idősebb, ötvenen túli emberből lehet csicska, akinek megfeneklett az élete, és hiányzik belőle valami: nincs munkája, nincs lakása, nincs párkapcsolata. A csicskáztatók ugyanis pontosan azt ígérik az illetőnek, amire leginkább vágyik: a munkanélkülinek munkát, a hajléktalannak szállást, az egyedül élőnek házasságot vagy élettársi viszonyt – mondja Oncsik János, a szeretetszolgálat szervezeti egységvezetője.

És miután az illető, általában alkoholbetegséggel küzdő, elvált férfi elfogadja az ajánlatot, és az ajánlattevő által felkínált helyre költözik, ott mezőgazdasági vagy ház körüli feladatokkal bízzák meg, vagy az állatokkal kell foglalkoznia. Mindeközben alávetett helyzetbe kerül.

– Nem kapja meg az összeget, amiben megegyeztek, a család, amelyhez elszegődött, egyre kevesebb és rosszabb minőségű ételt, penészes kenyeret, romlott húst ad neki, és könnyen egy fűtetlen, villany és víz nélküli sufniban találhatja magát. Ha van valamiféle rendszeres jövedelme, például nyugdíja, azt a „tartói” veszik fel helyette. Bankkártyája és a papírjai szintén a „gazdáihoz” kerülnek – mondja Oncsik János.

Persze, ez általában a végső szakasz. Ha valakinek nagyobb összeg áll rendelkezésére, előbb kiforgatják belőle.

– A házasságra vagy élettársi kapcsolatra vágyó, idősebb férfiak nemegyszer több millió forinttal érkeznek ahhoz, akit jövendőbelijüknek hisznek. Aztán olyasmikkel kell szembesülniük, hogy míg a választottjuk bent alszik a házban, neki a melléképületben jut egy ágy, és a hölgy több időt tölt egy vele nagyjából egykorú, unokatestvérének mondott férfival, mint vele, a vőlegényével. Aztán ez a fiatalember, aki valójában a nő férje, esetleg élettársa vagy a család valamelyik másik tagja, ráveszi, hogy adjon nekik hozzáférést a bankszámlájához, vagy bízza rá pénzügyeinek intézését. Miután ez megtörténik, a bankszámla kiürül vagy gyors ütemben apadni kezd. Ha a férfinak ingatlana is van, az hamarosan a család egyik tagjának nevére kerül, nemegyszer a férfi tudtával és beleegyezésével. Az sem ritka, hogy az illető nevében hitelt vesznek fel, vagy autót íratnak a nevére – említ néhány konkrét esetet a szakember.

A kívülálló nehezen érti, hogyan alakulhat ki ez a helyzet. Hogyhogy nem tiltakozott, nem tett ellene a károsult, de a szakemberek tudják, mivel magyarázható mindez:

– Nem feltétlenül testi erőszakkal, hanem más eszközökkel, lelki terrorral, érzelmi zsarolással, manipulációval fokról fokra felőrlik, végül megtörik az ellenállását. A csicskáztató és a csicska között végső soron olyan viszony alakul ki, mint egy rossz párkapcsolatban a bántalmazó és a bántalmazott között. Ebben az egyik félnek mindig igaza van, és bármit megengedhet magának, míg a másik félnek engednie kell, és engedelmeskedni – mondja a részlegvezető.

És van valami, ami általában maradásra bírja a csicskasorba kényszerítetteket: a legelemibb szükségleteik így is kielégülnek. Aki alkoholista, megkapja a maga napi adag kannás borát; aki gyerekek közelében szeretne lenni, feladatai elvégzése után foglalkozhat a család gyerekeivel. Vagyis: nem kizárólag kellemetlenségek érik, sőt akár úgy is érezheti, hogy minden negatívum ellenére talált egy közösséget, ahová tartozhat. Márpedig annak, aki elsősorban erre vágyik, ez egyáltalán nem elhanyagolható.

A riport folytatása a Demokrata oldalán olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső