Skip to main content

2023. december 21. 13:11

Karácsonyi podcast Fabiny Tamás püspökkel

Mit tegyen az, aki advent végén jön rá, hogy nem tudott felkészülni karácsonyra? Háború a szomszédban, háború a Közel-Keleten – miért lehetett mégis hálát adni idén? Mi a tanulsága az egyházaktól való elfordulást megmérő népszámlálásnak? Miért ír levelet egy főpap az eutanázia legalizálásáért küzdő Karsai Dánielnek? 2023 utolsó HetiVálaszában ezekről kérdezi Fabiny Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-​püspökét Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs.

Karácsonyi podcast Fabiny Tamás püspökkel

Részletek a műsorból:

– Mi a tanulsága a népszámlálási adatoknak? (A 2011-es 215 ezerhez képest most 176 ezren vallották magukat evangélikusnak.)

Nagyon nem lepődtünk meg; föl tudtunk készülni a nyilatkozatra. Lehet számháborúzni, arcmentésbe menekülni, hogy 40 százalék nem mondott semmit, de azt gondoltuk, hogy az az őszinte, ha szembenézünk ezzel. Miért hazudnánk? Nem csapjuk be magunkat, egymás között vagyunk ebben az országban, mindenki nyitott szemmel jár. Őszintén meg kell néznünk, hogy miért nem tudjuk az embereket elég hitelesen elérni, vagy mi az, ami esetleg túlságosan régies az egyház nyelvezetében, vagy a módszerekben túlságosan sok a frontális tanítás, igehirdetés, és kevesebb az interperszonális kapcsolat. Kevésbé folytatunk párbeszédet emberekkel. Van az a régi tréfa, hogy teleplakátozzák a várost egy evangelizáció keretében azzal, hogy »Jézus a válasz«, mire valaki odaírja a plakát szélére, hogy: »De mi a kérdés?«. Először hallgassuk meg az embereket, mi a kérdésük, és utána arra válaszoljunk – akkor valószínűleg hitelesebb lesz. Párbeszéd a társadalommal, párbeszéd a saját híveinkkel.

– Miről prédikál karácsonykor?

Ezt akkor tudom megmondani. Az adrenalin meg a Szentlélek így működik: az utolsó pillanatig nyitva kell, hogy legyen az ember arra, mit mond. (…) Isten a történelemben a hátsó ajtón, a kiskapun jön be, nem ott, ahol várják, hanem ahol a legkevésbé várják. Ez szerintem örömüzenet: akadnak, akik Isten háta mögött vannak, és Kányádival együtt kérjük, hogy »nézz uram a hátad mögé is // ott is lakoznak // s örülnének a mosolyodnak.« A mosolyt szeretném belehozni a szenvedő világba – nem az embernek a vigyorgását és a hepiségét, hanem az Isten mosolyát. Lehet, hogy ez lesz a karácsonyi fő üzenetem.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső