Skip to main content

2023. november 21. 12:10

„Hiszek a kegyelmi pillanatokban”

A kisvárosi földrajztanár világhírű természetfotókat készít

Szűkebb pátriája, Soltvadkert körül 20 kilométeres körzetben készíti képeit, amelyekkel világszintű pályázatokon hívja fel a figyelmet a magyar természetfotózásra, de állítja, hogy egy százszor száz méteres területen belül is díjnyertes fotók sorozatát lehet elkészíteni akárhol a természetben, ha van hozzá szeme az embernek. Daróczi Csabát, aki Máté Bencénél is többször – idén hetedszerre – lett az év természetfotósa, arról kérdeztük, mi a legfontosabb tulajdonsága egy jó természetfotósnak, hogyan kerültek a magyarok a világ legjobbjai közé, és mi mindenért kárpótolja, amikor a tanári munkát félretéve, „rekreációs céllal” kiül a lesbe fotózni. A Válasz Online riportja.

Daróczi Csaba

[…]

Daróczi Csaba a Hortobágyon nőtt fel. A szegedi főiskolán találkozott feleségével, aki matematikatanár. Soltvadkertre az iskola és a szolgálati lakás csalta őket, itt nevelték fel lányukat és fiukat. Akkoriban még biztosan nem sejtette, hogy ez a táj mennyi elismerésre méltó, fantasztikus képet tartogat a számára. Amikor nekiszegezem a kérdést, tanár-e vagy természetfotós, azt feleli: mindkettő.

– A fotózás a másik életem. Nem szeretném ezt csinálni főállásban, mert ha a megrendelő mondja meg, mit kell fotóznom, rabszolgamunkává válik az egész. Az a jó, ha az ember a maga ura. Ha kitalálok valamit, szeretem a magam útját járni, így nincs stressz, nincs felelősség rajtam amiatt, hogy sikerül-e vagy nem. Egy időben kaptam megbízást a National Geographicnál, de két évig dolgozni egy cikken, különböző külső elvárásoknak megfelelve nem olyan nagy élvezet – magyarázza.

[…]

A tanár-fotós hisz a „kapott”, kegyelmi pillanatokban, saját bevallása szerint millió olyan képe van, amelyek a lába előtt, véletlenül talált jeleneteket örökítenek meg. – Mindig materialista voltam, nagyon szerettem a fizikát, a kémiát, az én tudatomban az ősrobbanásból indult ki minden, de ma már úgy gondolom, nem pusztán az anyagi világ gerjesztette önmagát. Főiskolás koromban, felnőtt fejjel tértem meg. Sok körülmény vezetett el odáig, hogy meggyőződjek arról, van egy szellemi energia fölöttünk, ami az egész rendszert működteti – mondja Daróczi, akinek a főiskolán, az autogén tréning elsajátítása közben használt hasonlat ültetett bogarat a fülébe. – A tanár, aki tanította, mi történik az emberrel, amikor ellazul és lecsökkennek az agyhullámai, úgy fogalmazott, ez olyan, mint amikor a néni bemegy a templomba és imádkozik. Ez elgondolkodtatott és valahogy megfordította a világhoz való hozzáállásomat. Elkezdtem felfedezni a természet működésének összefüggéseit és rádöbbentem, hogy az ember a szellemi energiájával képes csatlakozni egy magasabb szellemi energiához. Azóta sokszor meggyőződtem erről és ez számtalanszor segített nekem a természetfotózásban is. Ha valamit nagyon akar az ember, sokszor segítségére jön a Teremtő – fogalmaz.

[…]

Ha komolyabb képre készül, általában egyedül járja a vidéket, de ha nem hajtják konkrét tervek, akkor elkísérik a diákjai is, hiszen munkahelye, a helyi evangélikus iskola művészeti képzésében két éve ő vezeti a fotó tanszakot. Ilyenkor hárman-négyen kimennek a pusztára, a tópartra, beszélgetnek, témát keresnek. – A gyerekeknek először élményeket kell adni, meg kell őket tanítani látni – állítja Daróczi, aki szerint kezdetben nem kell profi gép, bőven megteszi egy mobiltelefon is. Pedagógusként nem esik nehezére a gyerekek nyelvére lefordítani a képalkotás szabályait, kompozíciós készségüket pedig módszertani tapasztalatainak hála személyre szabott gyakorlatokkal fejleszti. – Kezdetben csak síkban, geometriai formákban gondolkodunk, amikor az már megy, akkor jöhet a perspektíva – mondja a fotós, aki főállásban földrajzot és testnevelést tanít az általános iskolában 10-14 éveseknek, akik, mint mondja, nincsenek elragadtatva a mindennapos testneveléstől. Bár az egyházi iskolában, amelynek portáján a gyerekek reggel leadják a mobiltelefont és csak tanítás után veszik fel, sok tekintetben jobb a tanárok helyzete az állami intézményekben tanítókéhoz képest, a pedagógusok körül kialakult helyzet mellett Daróczi Csaba sem mehet el szó nélkül. – Nyilván nem könnyű ilyen anyagi és erkölcsi megbecsültség mellett a tanári hivatást gyakorolni. Lehet, hogy ha a fotózás nem lenne, már léptem volna.

A teljes riport elolvasható a Válasz Online oldalán.

* * *

Daróczi Csaba volt a Magyarországi Evangélikus Egyház 2023. évi szja 1+1%-os kampányának egyik „arca”.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső