Skip to main content

2023. november 28. 13:01

Egyházi támogatásból korszerűsítették az Ótemplomi Szeretetszolgálatot

Az energiaárak növekedése és az ebből eredő gazdálkodási nehézségek kiküszöbölése érdekében hirdetett pályázatot intézményei körében a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ennek volt az egyik nyertese a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat, amely több korszerűsítést is elvégzett az elnyert forrásból.

Egyházi támogatásból korszerűsítették az Ótemplomi Szeretetszolgálatot

Sajtótájékoztató keretében hirdették ki a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat intézményeinek energetikai korszerűsítését hétfőn, amely beruházások a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásából valósultak meg. Az evangélikus egyház országos irodájának diakóniai osztályvezetője, Kelemen Anna Gyöngy elmondta, amikor észlelték, hogy az energiaárakra milyen komoly hatással vannak a nemzetközi helyzetek – így az Ukrajnában dúló háború –, az áremelkedések pedig milyen hatással lehetnek a jövőben az intézményeikre, úgy döntöttek, hogy minél több forrást igyekeznek biztosítani energetikai korszerűsítésekre. Pályázatot hirdettek meg azzal a céllal, hogy minden bentlakásos intézményük kaphasson olyan támogatást, amiből valóban megtérülő fejlesztéseket valósíthatnak meg.

Lázár Zsolt esperes, az Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője ismertette: energetikai beruházásuk egyik legfontosabb helyszíne a Vajda Péter utca 7. szám alatti, központi épületük, ami egyben a sajtótájékoztató helyszíne is. Itt ugyanis átálltak a termálfűtésre, a rendszert az elmúlt napokban indították el, és ami mellett napelemes rendszert építettek ki. Ennek a beruházásnak az összértéke 83 millió 475 ezer forint volt, és a jelenlegi számítások szerint 15 év alatt térül meg a ráfordítás.

Lázár Zsolt esperes, az Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője

A másik, kisebb léptékű beruházásuk a csabacsűdi intézményükben valósult meg, ahol napelemeket helyeztek el, és korszerűsítették a fűtést egy vegyes tüzelésű kazán beüzemelésével. Ez egy 18 millió forintos projekt volt. Itt a beruházás utáni spórolás éves szinten várhatóan 2 millió 658 ezer forint lesz.

Az egyik legnagyobb beruházásuk pedig a Szarvas, Rákóczi utca 25. szám alatti épületben valósult meg, ahol kicserélik a meglévő gázkazánokat egy hőszivattyús rendszerre, valamint napelemeket helyeznek ki. Ez a beruházás 91 millió 246 ezer forint értékű, és mindössze 5 éves megtérülési idővel számolnak esetében.

Szintén fontos projektjük volt a nagyszénási, Táncsics utcai intézmény energetikai korszerűsítése. Elárulta, itt tapasztalták azt meg az ukrán-orosz háború kitörése után, hogy a gázszámlájuk szinte egyik napról a másikra 13-szorosra nőtt, tavaly januárban. Itt már korábban elindítottak egy korszerűsítést, és a jelenlegi 37 millió forintos támogatással éves szinten 11 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésnek köszönhetően.

A teljes cikk a Beol.hu honlapon olvasható el.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső