Skip to main content

2023. december 21. 12:43

A Krisztustól kapott erővel napjaink viharos tengerének vizén is lehet járni

Interjú Bencze András lelkésszel

Bencze Andrással, a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség lelkészével a Feol.hu készített interjút a karácsony üzenetéről. Úgy fogalmaz, az üzenet nem változik. Az változik, hogy mi mit értünk meg ebből, mi válik ebből fontossá.

Interjú Bencze András lelkésszel

– Javában tart az adventi időszak, és hamarosan elérkezik a karácsony. Hogyan éli meg az evangélikus közösség ezt az időszakot?

– Alapvetően azt kellene mondanunk, hogy az ádventi időszak és a karácsony nem teljesen kapcsolódik egymáshoz. Az ádventnek egyik mondanivalója, hogy Jézus születését várjuk és ünnepeljük. De ádventnek az is a mondanivalója, hogy Jézus visszajövetelét, második eljövetelét várjuk, amikor szeretetének hatalmával közénk érkezik, ami mindenki számára láthatóvá lesz. A mi ádventünknek különlegessége, hogy erre a második eljövetelre is készülünk. Úgy éljük meg a mindennapjainkat, hogy ezt várjuk. Ebben sajnos nagyon sokat segít a környezet. Azért mondom, hogy sajnos, mert az ember éppen azért vágyakozik erre az eljövetelre, mert regiment szomorúságról, nyomorúságról hall híreket és tapasztal maga körül. A gyülekezet ezektől nem akar elmenekülni, hanem szembe akar nézni velük. Amit emberi értelemben meg tudunk tenni, azt meg is tesszük. Igyekszünk oda fordulni, ahol szükség van a segítségre. Megéljük az ádventet, de közben természetesen karácsonyra is készülünk, a vasárnapi istentiszteletek mellett is sok programunk van. Nemrégiben járt énekkarunk a szociális otthonban, és szép műsort adott az ott élőknek; és idén is megszerveztük az úgynevezett angyaljárást, amelynek keretében a hittanosaink és a fiataljaink a gyülekezet idős tagjait látogatják meg. A fiatalok ajándékokat visznek, az idősek pedig mesélnek nekik arról, milyen volt régen és mit jelent nekik ma a karácsony.

– Mit gondol, hogyan lehet megszólítani a karácsony üzenetével azokat a személyeket, akik csak az ünnep alkalmával mennek el istentiszteletre?

– A legfontosabb, amit remélünk és kérünk az Úristen Szentlelkétől, hogy az ige szólítsa meg őket. Az Isten igéje az, ami leginkább tud közösséget teremteni, ami a leginkább a szívünk mélyére hatol. Ezért az összes gyülekezeti alkalmunkon valamilyen formában megszólal az ige. Ez nem csak azt jelenti, hogy felolvasunk a Bibliából, hanem azt is, hogy annak értelmét közösen keressük. Az ádventi és a karácsonyi istentiszteletek látogatottabbak az év többi időszakához képest. Gondolkodunk azon is, hogy a magányosoknak hogyan tudnánk valami közös karácsonyi ünnepet adni, hogy ne egyedül ünnepeljenek, hanem legyen módjuk együtt karácsonyozni.

A teljes cikk a Feol.hu honlapon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső