Skip to main content

2024. január 24. 8:39

Az összhang Isten áldásának záloga

Három püspök hirdetett igét az ökumenikus imádságon Szegeden

Katolikusok, reformátusok és evangélikusok együtt imádkoztak a szegedi dómban a keresztények egységéért, három püspök vezetésével, a január 22-én tartott ökumenikus imaalkalmon.

Az összhang Isten áldásának záloga – Három püspök hirdetett igét az ökumenikus imádságon Szegeden

Kiss-Rigó László szegedi római katolikus megyéspüspök ünnepi időszaknak nevezte az ökumenikus imahetet, amelynek keretében a keresztény felekezetek együtt imádkoznak az egységért, az egyetértésért és a békéért vasárnapig.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye főpásztora testvéreiként köszöntötte január 22-én, hétfőn este a szegedi dómban Kondor Péter evangélikus és Fekete Károly református püspököt. Az istentiszteleten Lukács evangéliumából hangzott el a napi ige, amely a felebaráti szeretetre buzdít.

Az összhang Isten áldásának záloga – Három püspök hirdetett igét az ökumenikus imádságon Szegeden

Kondor Péter igehirdetésében hangsúlyozta: Isten azt kívánja tőlünk, hogy szeressük. A tisztelet önmagában nem elég, hiszen az ellenségeinket is tisztelhetjük; engedelmeskedni pedig félelemből is lehet. Isten szeretetet vár tőlünk. Egyenesen azért teremtett embert, és azért teremtette a maga képére és hasonlatosságára, hogy legyen, aki szeresse, hogy legyen, aki viszonozza az ő szeretetét – mondta az evangélikus püspök.

Isten a teljes szívet, teljes lelket és minden erőt betöltő szeretetet vár az embertől. Így szeretni parancsszóra nem lehet, csak viszontszeretni lehet a Krisztusban megismert Istent. Hiszen ő már előbb szeretett bennünket – mondta az evangélikus püspök. – Isten szeretetének próbája a felebaráti szeretet, amely ha tiszta, akkor önzetlen, érdek nélküli és megbocsátó.

Ökumenikus imahét Szegeden

Fekete Károly református püspök az Isten nevében egybegyűltek harmóniáját, egyetértését, a közösség élményét dicsérte beszédében. Úgy fogalmazott, hogy krisztusi arcélt irgalmas emberszemlélettel, nagyvonalúsággal, a megbocsátásig menő elfogadással kaphatunk.

Napjainkban sokan szeretnének elválasztani, harcra tüzelni embereket és nemzeteket, megbontani a felebarátok közötti egyetértést, a teremtő Isten akaratát, aki összhangba hozta a világot. Nagy erők munkálkodnak. A háborús idők előhívták a hatalmaskodás és a rombolás ösztönét. Láthatjuk, hogy mire képes az ember, amikor fölfegyverzik. Ilyen militáns időkben aranyat ér a fegyvernemváltásra ösztönző szó. Az egyetértésre hívás hangja. Ehhez kell a legnagyobb erő – hangsúlyozta a református püspök, majd arra biztatott mindenkit, hogy merjen szembeszállni a gonosz mesterkedéseivel, fortélyaival és ámításaival, amelynek célja az egyetértés és a béke megbontása.  Az összhang Isten áldásának záloga – fogalmazott Fekete Károly, arra az összetartásra hívva, amely nemcsak az ökumenikus imahéten, de minden hétköznapon kitart.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső