Skip to main content

2023. december 14. 14:07

Az ajándékok és az Ajándékozó

A győri börtönben járt Szemerei János evangélikus püspök

Adventi beszélgetés címmel szervezett rendezvényt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet december 13-án, szerdán Győrben. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökével Kézdi Beáta, az Evangélikus Információs Szolgálat főszerkesztője beszélgetett. Az alkalomról a Kisalföld tudósított.

A győri börtönben járt Szemerei János evangélikus püspök

Az adventhez köthető programon a fogvatartottak is részt vehettek, így meghallgathatták az evangélikus püspök életének történetét és a karácsonyhoz köthető szokásait. A vendégeket Czirják Nándor bv. alezredes és Jánosa Attila győri börtönlelkész fogadta.

A püspök megosztotta saját gyermekkori élményeit a családi készülődéstől kezdve egészen a személyre szabottan készülő kézműves ajándékokig. Elmesélte, hogyan találta meg a lelkészi hivatást és mit tehetünk a hétköznapokban az Istenkapcsolat ápolásáért. A szívmelengető múltbéli történetek után a jelen és a pillanat megélésének fontosságáról esett szó.

A győri börtönben járt Szemerei János evangélikus püspök

Az adventi várakozás idején lélekben szinte mindegyikük hazagondol, felerősödik bennük a hiányérzet. A büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjai nyilván másképp élik meg ezt az időszakot, mint a börtön falain kívül élők. Régi hagyomány a Győr-Moson-Sopron vármegyei intézetben, hogy meghívnak egy-egy egyházi személyt, aki adventhez, karácsonyhoz kapcsolódóan személyesen tart előadást a fogvatartottak számára. Idén is szép számmal vettek részt a rabok a meghitt beszélgetésen, hiszen a karácsony a börtönben is ünnep.

– Börtönben és „szabadlábon” is változó, hogy a karácsonyt ki hogyan éli meg. Két eset lehetséges: lehetünk készületlenek vagy felkészültek. A fogvatartottak minél rendezettebb körülmények közül érkeznek, minél szeretőbb a pár, a család, annál érzékenyebb lelkűek, annál fájdalmasabb nekik az elzártság. Védekeznek a fájdalom ellen, és azon vannak, hogy csökkentsék azt. Van, aki levelet ír, van, aki naplót, akad olyan is, aki nem néz a naptárra és arra törekszik, hogy ez is ugyanolyan nap legyen, mint a többi – fogalmazott Jánosa Attila győri börtönlelkész.

Az adventi időszakban még többet jelent a telefonálási, skype-olási lehetőség a hozzátartozókkal, illetve az istentiszteletek, vendégelőadások.

Záró gondolatként a hallgatóság azt az üzenetet kapta útravalóul, ami mindannyiunk számára értékes tanulságot hordoz, miszerint ne másoktól várjuk a boldogságot és az ajándékok halmozását, a legnagyobb ajándékozó az Isten és az ő szeretete.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső