Skip to main content

Szemle

Így készülnek és versenyeznek a soproni evangélikus líceum BMX-versenyzői
BMX-versenyzőként értek el kiemelkedő eredményeket a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai. Mind a négyen sokat edzenek, hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt megmérik magukat, és szeretnek megküzdeni a sikerért.
A hitélet iránt elkötelezett, Szlovákiában működő magyar evangélikus gyülekezetek tagjai 2024 júniusának második hétvégéjén Farnadon találkoztak az immár tizenötödik alkalommal megszervezett missziós napon.
A Piliscsabai Evangélikus Egyházközség új templomának tárgyai
Göde András finom fabútorai a szakrális tér teológiai kontextusa és a közösség mindennapi térhasználata között teremtenek harmóniát. Illeszkednek Krizsán András nemrég átadott, hazai és nemzetközi díjakkal is elismert templomépületébe.
A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanulóit díjazták
Középiskolásoknak hirdetett rajzpályázatot a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A diákok feladata az volt, hogy készítsenek egy olyan pályamunkát, amely a kibervilág veszélyeiről, a kibervédelem fontosságáról szól.
A Magyarországi Evangélikus Egyház léte csoda – Szeverényi János tanúságtétele
Búcsúzik az aktív szolgálattól Szeverényi János országos missziói lelkész. Nyugdíjba menetele apropójából abból a visszaemlékezéséből idézünk, amelyet eredetileg a Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat számára írt. Ebben arról tesz bizonyságot, hogy minden esendősége ellenére átélte Isten megtartó kegyelmét és igei vezetését.
Kórustalálkozón járt az orosházi evangélikus énekkar
Tampere adott otthont az Országos Finn Kórustalálkozónak május 17-19. között. Az eseményre meghívást kapott a 2012-ben alapított VIVIT Kórus is, amelynek legtöbb tagja az Orosházi Evangélikus Egyházközséghez tartozik.
Lehet-e a lelkipásztor étteremvezető, állattenyésztő vagy látogatóközpontot, cukrászdát üzemeltető gazdasági szakember? Erről beszélgetett Mihályi Jeromos bencés szerzetessel, Szpisák Attila evangélikus és Sohajda Levente református lelkipásztorokkal Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke és az Integritás Hatóság alelnöke a VI. Országos Keresztény Vállalkozói Konferencia Szólj be...
Sok évtizedes adósságot törlesztünk a mai napon – hangzott el a selmecbányai egykori evangélikus líceum homlokzata előtt Mikszáth Kálmán emléktáblájának avatása alkalmából május 30-án. A nagy palóc mesemondó 1863 és 1866 között látogatta a selmecbányai evangélikus tanintézményt.
Fennállásának huszadik évfordulójához érkezett a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ vasvári bentlakásos intézménye, a Tölgyfa Idősek Otthona. Szerdán méltón megünnepelték a jubileumot: változatos műsorokkal, felszenteléssel és megható beszédekkel.
Weöres Sándort idézi meg Fabiny Tamás és Gryllus Dániel előadása Szegeden
Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013 nyarán a költő gyermekkorának falujában, a csöngei evangélikus templomban különleges igehirdetést tartott Fabiny Tamás lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Gryllus Dániel zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes tagja. Ezt a párbeszédes prédikációt ismétlik meg csütörtökön az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egyetemi Tav...
Interjú Majorosné Lasányi Ágnessel, az Evangélikus Pedagógiai Intézet igazgatójával
„A tehetséggondozásban akkor adunk egyenlő esélyeket a gyerekeknek és lehetünk egyszerre a világhoz rugalmasan alkalmazkodóak, ha odafigyelünk a tudományos területen, a művészetekben és a különböző szakmákban kiemelkedő tehetségekre egyaránt” – mondta el a szon.hu-nak adott interjújában Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógiai Intézet igazgatója.
Terepgyakorlaton az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói egy különleges terepgyakorlaton vettek részt, melynek legfőbb célja a Pünkösdi Cigánymisszió munkájának megismerése volt. A legutóbbi látogatás alkalmával a fiatalok betekintést nyerhettek a misszió mindennapi munkájába, a mezőberényi templomépítés folyamatába, megismerhették a közösségi házak munkáját, valamint meglátogatták a Reményhír Intézmény ó...
Az infrastrukturális fejlesztés a családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című felhívás keretében történt meg.
Feltámadásvárás – a program ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanárában. Fazekasné Jankov Ildikó, a diákönkormányzat segítő pedagógusa a Beol.hu érdeklődésére elmondta, a gyerekek a diákönkormányzati gyűléseken többször kérték az iskolában alvás lehetőségét. Megszervezték.
Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.
Húsvéti interjú Kondor Péter püspökkel
Mi a feltámadás ünnepének üzenete? Hogyan élhetjük meg a húsvéti örömöt? Miben bízhatunk háborús időkben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Kondor Pétertől. A Szabad Föld interjújában a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökétől azt is megtudjuk, hogy miért nem ismerték fel Jézust azok, akik a feltámadása után találkoztak vele.
Ökumenikus kerekasztal-beszélgetés a Müpában
A Budapesti Fesztiválzenekar Kompasszió – J. S. Bach Máté-passiója és más szenvedéstörténetek című nagyheti hangversenyéhez kapcsolódva március 25-én ökumenikus, vallásközi kerekasztal-beszélgetés zajlott a Művészetek Palotája Üvegtermében.
Csomay Zsófia korábban nem publikált templomtervei
Csomay Zsófia megépült munkái többé-kevésbé közismertek a magyar építészeti köztudatban. A budapesti Palaház, a Raoul Wallenberg vendégház, a MOME műteremháza, vagy a veszprémi Völgyikút Ház magas színvonalú, publikált, hivatkozott épületek. Portfóliójában azonban találhatunk olyan projekteket, amelyek különféle okokból nem valósultak meg, vagy nem kerültek bemutatásra, ám megismerésre érdemese...
A 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háború bajbajutottjait segítő segélyprogram az Ökumenikus Segélyszervezet történetének eddigi legnagyobb humanitárius szerepvállalása. Míg Ukrajna középső és nyugati részén a belső menekültek hosszú távú támogatása, a frontvonalhoz közel eső területeken továbbra is a túléléshez szükséges azonnali segítség van a Segélyszervezet munkájának fókuszában. Azok...
Segítő akciók az evangélikus iskolákban
Az ebben a tanévben kísérleti jelleggel elindult mozgalom második szakaszában immáron tizenöt oktatási intézmény adott hírt olyan segítő akcióról, ami a Márta Mozgalom profiljába illeszthető. A szám örömteli, az óvatos kezdésből bővülő továbblépés lett, általános és középiskoláinkhoz már a kollégiumok is csatlakoztak a híradásban.