Skip to main content

2023. november 1. 9:50

Kiállítás az első békéscsabai Tranosciusról

Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust, ennek apropóján nyílt kiállítás október 30-án a békéscsabai szlovák tájházban.

Kiszely András hangsúlyozta: a Tranoscius énekeskönyvből merítettek erőt a csabaiak a város folyamatos fejlődése során

A tárlaton szerepelnek a 18. és a 19. századból származó énekeskönyvek – érkeztek a belvárosból ugyanúgy, mint Mezőmegyerről, Jaminából, Fényesről és Gerláról, valamint Mester Gábor gyűjteményéből –, sőt olyan kosárkák is, amelyekben a csabai asszonyok hordták rézveretes köteteiket az Úr házába a 19. században.

Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, hogy az első békéscsabai Tranosciust száz éve adták ki, de 300 éve, az újratelepítés óta jelen van a városban, mivel a Felvidékről érkező szlovák ősök hozták magukkal. A szlovák nyelvű énekeskönyvet először 1636-ban adták ki, és a kötetet összeállító, szerkesztő Juraj Tranowsky evangélikus lelkészről nevezték el.

Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust

Hangsúlyozta: a város folyamatos fejlődése során a csabaiak a Tranosciusból merítettek erőt, az énekeskönyvet mindig nagy becsben tartották, az énekek mutattak irányt a boldog és a kihívásokkal teli időszakokban is. Ezért most nem történeti, hanem inkább egy lelki tárlatot szerveztek, amelyen olyan tudós lelkészek mesélnek arról, hogy mit jelentett a csabaiaknak az énekeskönyv, mint Haan Lajos, Linder László, Szeberényi Lajos Zsigmond és Dedinszky Gyula.

Kiszely András elmondta, hogy a békéscsabai az olyan utolsó evangélikus egyházközségek egyike, ahol a vasárnapi szlovák istentiszteleteken és hétfő reggeli áhítatokon énekelnek a Tranosciusból. A helyi szlovák önkormányzat elnöke hozzátette: bár az alkalmakon nincsenek sokan, egyre több a fiatal, ami jelzi, hogy nemcsak múlttal, de jövővel is bír az énekeskönyv.

A Tranoscius Tranoscius egyébként az 1600-as évektől kezdve folyamatosan bővült, és az első csabai kiadás idejére nagyjából rögzült is több mint ezer énekkel. Mivel a szerkesztésében csabai evangélikus lelkészek is részt vettek, sok éneket beemeltek és elhagytak, joggal tekinthető csabai szlovák énekeskönyvnek, nem véletlenül szerepel a Tranoscius a békéscsabai értéktárban is.

Nagy Zoltán lelkész, esperes

A kiállításmegnyitón szolgált Nagy Zoltán, a Kelet–Békési Evangélikus Egyházmegye esperese. Köszöntőt mondott Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke; valamint Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, aki jutalmat is átadott Aradi András Péter és Kutyej Pál Albert nyugalmazott lelkészek számára.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső