Skip to main content

2023. október 31. 10:40

Tessedik Sámuel-szobrot avattak Gödöllőn

Tessedik Sámuel szobrának avatásán  elhangzott: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közössége különösen fontosnak tartja, hogy a magyar agrárium jövőjét az evangélikus lelkészhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így életműve kiváló példaképül szolgálhat mindannyiuknak.

Tessedik Sámuel szobrot avattak Gödöllőn

Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobrát leplezték le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban, október 27-én, pénteken – adta hírül hétfőn dr. Farkas Alexandra, a MATE Médiaközpont tudománykommunikációs munkatársa. A beszámolóban hangsúlyozta, Tessedik Sámuel a tudományok széles körét képviselte: templomot és iskolát épített, komplex mezőgazdasági elméleti és gyakorlati tudást biztosított növendékeinek, továbbá sokat tett Szarvas város oktatásáért.

Az eseményen kiemelték, hogy a MATE közössége különösen fontosnak tartja, hogy a magyar agrárium jövőjét a Tessedik Sámuelhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így tehát az evangélikus lelkész életműve kiváló példaképül szolgálhat az egyetem teljes közösségének. Ismertették: Tessedik Sámuel vallotta, hogy „az embert gyermekkorától kezdve kell hozzászoktatni a tanuláshoz: ilyenformán folyamatosan gyarapítja ismereteit, s nemesebbé és szelídebbé válik az erkölcse”. E gondolat által vezérelve megtanította a telekkel, földbirtokkal rendelkező parasztok gyermekeinek az írást, olvasást, számolást és a hittant, a faültetést és -ápolást, valamint a selyemhernyó-tenyésztést is.

Tessedik Sámuel szobrot avattak Gödöllőn

A diákok pedig állattenyésztésből, szőlészetből és kertgazdaságból is megtanulhatták tőle az alapokat, sőt nem maradt el az elemi egészségtan, a kereskedelmi számtan, földmérés, elemi építészet, mértani rajz, meteorológia és a közgazdaság körébe tartozó alapvető tudnivalók oktatása sem. Tessedik Sámuel ugyanakkor gazdasággal és pedagógiával foglalkozó írásaiban folyamatosan rögzítette elgondolásait, így gazdasági mintaiskolája és az ott alkalmazott módszerei Európa-szerte ismertté váltak.

Dr. Gyuricza Csaba rektor a szoboravató ünnepségen kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a MATE – Tessedik örökségével összecsengően – szintén sokat tett Szarvas város és a Békés vármegyei térség oktatásáért. „Idén januárban 800 millió forintos beruházást adtunk át, amely rendkívüli lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez és a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez. Emellett óriási érdeklődés mellett indítottuk el Szarvason a növényvédelmi drónpilóta képzést, amelyen az első vizsgázók már át is vehették bizonyítványukat. Mindezek egyben azt is jelentik, hogy Szarvason stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés és a szaktanácsadás, Békés vármegye pedig az öntözésfejlesztés hátterének megerősített bázisa lehet” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is méltatta Tessedik Sámuel életművét. Mint elhangzott, Tessedik munkássága három fő részre tagolható: a gazdasági szakoktatás megteremtésére és sikerre vitelére, a mezőgazdasági termelés gyakorlati fejlesztésére, valamint az elméleti, szakirodalmi tevékenység elmélyítésére, mely hármas – lelkészi tevékenységével együtt – tette őt igazi polihisztorrá.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső