Skip to main content

2023. szeptember 21. 10:56

Templomok a templomban

Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin

Nagyszámú érdeklődő részvételével nyílt meg szeptember 17-én a budakeszi evangélikus templomban a Benczúr László Ybl- és Prima Primissima díjas építész életművét bemutató kiállítás.

Templomok a templomban – Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin

Az esemény az Ars Sacra Fesztivál programsorozatához kapcsolódik. Benczúr László élete és munkássága ezer szállal kötődik az evangélikus egyházhoz. Édesapja evangélikus lelkész volt. Ő maga sok egyéb egyházi tevékenysége mellett hosszú időn át az Északi Evangélikus Egyházkerület, illetve a budavári gyülekezet felügyelője volt, majd a lakóhelye szerinti gyülekezete, az időközben jogilag is önállóvá vált Budakeszi Evangélikus Egyházközség élén tölti be ugyanezt a tisztséget.

Szerteágazó építészmérnöki tevékenységének gyümölcse sok kiemelkedő jelentőségű ipari létesítmény, egy filmstúdió, a Megyeri híd, régi épületek rekonstrukciója. Külön figyelmet kap a kiállítás – és persze az életmű – anyagában a templomépítészet. Az ezt bemutató tablók a budakeszi templom terében kaptak helyet.

Templomok a templomban – Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin

Ezek az építészeti alkotások túlmutatnak önmagukon: Istenre irányítják a figyelmünket, olyan szakrális teret hoznak létre, ahol alkalom nyílhat ember és ember, Isten és ember találkozására. A kiállítás célja az alkotó életművének bemutatása, gyülekezetünk iránta való tiszteletének, de mindezek fölött az Isten iránti hálának a kifejezése. Ahogyan a zsoltáríró fogalmaz: „Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled” (Zsolt 103,2) – írja a Budakeszi Evangélikus Templomért Alapítvány Facebook-bejegyzésében.

A kiállítás szeptember 23-ig tekinthető meg 18 és 20 óra között.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső