Skip to main content

2024. január 8. 13:37

Országos elismerést kapott Habda Veronika

A kitüntetett a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ munkatársa

„A halmozottan fogyatékkal élőkkel másképp kell szót érteni, de folyamatos odafigyeléssel, egyéni bánásmóddal őket is lehet koordinálni, épp úgy, mint egy egészséges gyermeket” – nyilatkozta Habda Veronika, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ részlegvezető-­helyettes szakápolója, aki a szociális munka napja alkalmából két másik szakdolgozó mellett kapott elismerést. Habda Veronika a szombathelyi Johanneumban a Fogyatékos Személyeket Ellátó Részlegen dolgozik.

20240108 Habda Veronika foto Cseh Gabor vaol

Idős emberek, illetve középsúlyos, súlyos és halmozottan fogyatékkal élők szakosított bentlakásos jellegű ápolását, gondozását is végzi az evangélikus egyházi fenntartású otthon. A rájuk bízott embereknél az értelmi és beszédfogyatékosság, mozgáskorlátozottság, hallás- és látássérülés változó mértékben és formában fordul elő – mondja Veronika, és röviden bemutatja a nagy múltú, a 60-as években épült, mostanra sokrétű szolgáltatási körrel rendelkező intézményt. Érezhetően ellágyul a hangja, amikor a gondozottak kerülnek szóba. Tizenhét éve már, hogy a Középhegyi úti részlegen dolgozik írja cikkében a vaol.hu.

– Világéletemben egészségügyi vagy művészeti szakközépiskolában szerettem volna tanulni, aztán úgy alakult, hogy pék-cukrászként a Hevesiben kezdtem. Nem szerettem az iskolát, ami meglátszott a jegyeimen. Leérettségiztem, de következőként olyan szakmát akartam választani, amiben jól érzem magamat és emberekkel foglalkozhatok. Dr. Szöllősy Ilona pszichológus ajánlására iratkoztam be a szociális ápoló és gondozó szakra. A gyakorlati időmet itt, a Johanneumban töltöttem a demens részlegen, az idősekkel. Még akkor sem igazán találtam a helyemet, hiába voltak kedvesek az ellátottak. Végül gyorsan kellett döntenem, ám csak a fogyatékkal élő személyeket ellátó részlegen volt felvétel. Korábban fogyatékkal élő, sérült embert egyet, ha láttam életemben. Mély víz volt az állás. Egy idő után megkedveltem az egyik gondozottat, ami átlendített a holtponton. Idővel még több érzelmi kapcsolat szövődött, onnantól minden alakult magától. Ma már tudom, hogy jól döntöttem: a halmozottan fogyatékkal élőkkel másképp kell szót érteni, de folyamatos odafigyeléssel, egyéni bánásmóddal őket is lehet koordinálni, épp úgy, mint egy egészséges gyermeket. A lakók nagyon ragaszkodnak hozzánk, várnak minket. Úgy érezhetik, hogy mi vagyunk a családjuk. Ez a kapocs tart itt bennünket, dolgozókat, számunkra ez jelenti a kiteljesedést – mondja Veronika, akinek a fogyatékkal élők a „szíve csücskei”.  A Down-szindrómásokról azt tartja, hogy Isten ajándékai, annyira szeretetreméltók, tiszta lelkűek. 

A teljes cikk elolvasható a linkre kattintva.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső