Skip to main content

2024. május 31. 15:49

Mikszáth-emléktáblát avattak Selmecbányán

Sok évtizedes adósságot törlesztünk a mai napon – hangzott el a selmecbányai egykori evangélikus líceum homlokzata előtt Mikszáth Kálmán emléktáblájának avatása alkalmából május 30-án. A nagy palóc mesemondó 1863 és 1866 között látogatta a selmecbányai evangélikus tanintézményt.

Mint Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója a felvezetőben kifejtette: a múzeum fenntartásában lévő szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház állandó anyaga is megemlékezik arról, hogy a későbbi író Selmecbányán fejezte be a tanulmányait. „Ebben az épületben, amelynek padjait többekkel együtt Petőfi Sándor és Andrej Sládkovič is koptatta, akiknek emléktáblái már nagyon régen díszítik az épület falát. Ezért is gondoltuk azt, hogy a sok Mikszáth-tisztelővel együtt emléktáblát állíttatunk a neves írónak” – fogalmazott az intézmény igazgatója. Hozzátette: a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a pozsonyi Liszt Intézettel közösen szervezte meg a táblaállítást.

Praznovszky Mihály, Nadežda Babiaková, Venyercsan Pál, Balogh Csaba, Kiss Péter Botond és Jarábik Gabriella leleplezi a Mikszáth-emléktáblát.

Dr. Praznovszky Mihály, a Mikszáth Társaság örökös elnöke, irodalomtörténész beszédében kitért arra, hogy immár több mint egy évszázada várunk erre a pillanatra, Mikszáth Kálmán emléktáblájának leleplezésére. Mikszáth halhatatlanságához járul hozzá a mai esemény – emelte ki beszédében. Közölte, szülőfalujában mellszobor, emléktábla emlékeztet a híres szülöttre, Ipolyvarbón iskola vette fel a nevét, a rimaszombati gimnáziumban szintúgy emléktábla őrzi egykori neves diákjának emlékét.

Az emléktáblát Nagy Olivér evangélikus lelkész áldotta meg.

„Mikszáth Kálmán magyar író 1863–1866 között az evangélikus líceum diákja volt. Állíttatták: SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Pozsony” – olvasható a táblán magyarul, az egyező tartalmú szlovák szövegváltozattal együtt.

A teljes cikk elolvasható a felvidek.ma-n.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső